Zdeněk Janda
20. února 2022 • 05:42

Česká stopa při slovenské euforii. Fandili kustodi: Jen mají špatné dresy!

Autor: Zdeněk Janda, zoh, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Seděli na tribuně a fandili. Jejich přání ale bylo jiné. Být tam dole. Na střídačce! Historický zápis slovenského hokeje do olympijské historie sledovali i čeští kustodi, kteří v Pekingu museli zůstat až do konce. „Je to pro ně super úspěch. Hráli skvěle. Ale mají nějaký divný dresy, ne? Mají to být český!“ smála se trojka nepostradatelných mužů, kteří vytvářeli hokejistům prvotřídní servis. Jenže ani to nestačilo… Trojice Šmíd, Kopecký a Šulan.



V první řadě sektoru, který byl určený pro sportovce a členy výpravy, naplno fandila skupinka chlapíků ve slovenských národních barvách. To byli experti na přípravu sjezdovek.

V ruce měli řehtačky, vlajky a v hale National Indoor Stadium nešli přeslechnout. I jejich hlasivky pomohly k bronzu.

Kousek za nimi byla česká partička. Zdeněk Šmíd, Oldřich Kopecký a Petr Šulan. Maséři, kustodi a dobré duše národního týmu. Už dopředu bylo jasné, že ať turnaj dopadne jakkoliv, zůstanou až do konce a odletí v pondělí speciálem.

Tak moc si přáli, aby i závěrečné dny strávili na střídačce… Bohužel. Parta kolem kapitána Romana Červenky vypadla už v osmifinále… Proto trojice parťáků vyrazila v sobotu fandit Slovákům.

Slovenské nadšení z bronzu
Slovenské nadšení z bronzu

„Hrajou výborně, fakt paráda. Moc jim to přejeme. Akorát škoda, že ti kluci nemají na sobě české dresy,“ vtipkovali kustodi, kteří v posledních dnech vyklízeli českou kabinu a chystali věci na odlet. Zatímco hráči už jsou dávno doma, oni ještě zůstali v dějišti olympiády.

Mezi nimi nechyběl ani Zdeněk Šmíd, jenž úvod turnaje prožil v izolaci kvůli sérii pozitivních testů. Ještě teď, když si na to vzpomene, se mu sevře hrdlo… „To bylo hrozný. Myslel jsem si, jak jsem vnitřně silnej, ale tohle se mnou tedy zahejbalo,“ popisuje nekonečné dny na speciálním hotelu.

Tedy v místě, který byl strašákem pro každého. Všichni se modlili: Hlavně se tam nedostat! Padlo to na něj… „On si myslel, jak je silnej. Ale ukázalo se akorát to, že je silnej v pase,“ žertoval vedle něj stojící Kopecký. To jsou celí oni. Vtipálci, kteří nezkazí žádnou legraci.

Právě oni se snažili kamaráda Šmída podporovat. „Ale hele, kdo zase může říct, že tady jel s houkačkou?“ otočí se na něj Šulan, někdejší brankář, jenž si také prožil svoje chvíle slávy. Na začátku turnaje, když covid uvěznil v Praze české gólmany, vypomohl v bráně…

Ale zpátky k té houkačce. „Když jsem se vracel do vesnice za klukama, konečně už s negativními testy, tak mě vezla sanitka s houkačkou. Bylo to hrozný, měl jsem strach, že vůbec nedojedeme, pořád se to třáslo, jel s tím strašně,“ vybavuje si dlouholetý kustod národního týmu.

Připomínalo to policejní eskortu. Teď už je mu hej. Zlé okamžiky, které by nikomu nepřál, už má za sebou a těší se domů.

Ale ještě lépe by mu bylo, kdyby závěrečné dny nemusel se svými kamarády sledovat z hlediště. Ale ze střídačky.

Tenhle sen se jim nesplnil. Stejně jako všem fanouškům. Tak si aspoň mohou zavzpomínat na staré federální časy a radovat se z úspěchu (bývalých) krajanů…

Góly

Domácí:

Hosté: 23:17. Slafkovský, 32:47. Takáč, 58:26. Slafkovský, 58:46. Regenda

Sestavy

Domácí: Lars Johansson (Hellberg) – L. Bengtsson, Fantenberg, Folin, P. Holm, Pudas, Tömmernes (A), Lennström – C. Klingberg (A), Lander (C), Bromé – Everberg, Wallmark, Holmberg – D. Brodin, Linus Johansson, Rydahl – Friberg, J. de La Rose, Nordström – F. Olofsson.

Hosté: Rybár (Konrád) – Čerešňák (A), Čajkovský, M. Rosandić, Marinčin, Gernát, Kňažko, Š. Nemec – Slafkovský, Hrivík (C), Cehlárik (A) – Regenda, Miloš Roman, Takáč – Daňo, L. Hudáček, K. Pospíšil – Zuzin, Krištof, Kelemen – Jurčo.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Romaško (RUS) – Lazarev (RUS), Šalagin (RUS)

Stadion

National Indoor Stadium (Peking)

Návštěva

1 229 diváků

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud