Pavel Ryšavý
20. února 2022 • 15:40

Hvězda Slováků Slafkovský (17) zářil v Česku: polovojenský režim v Hradci

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na draftu NHL se objeví jeho jméno hodně vysoko. Juraj Slafkovský se v první desítce umístí určitě, reálná může být i první pětka. Slovenský Jágr, tyhle titulky dost lákají. Jednak kvůli kliknutí, pak se nabízí kvůli postavě a dominanci. Teď je mu 17 let, na olympiádě dal sedm gólů a stal se nejlepším střelcem svého týmu v senzační honbě za medailí. Jednu sezonu hrál i v Česku, před třemi lety nastupoval za Mountfield HK. Klub ho chtěl získat na delší čas, ale nepovedlo se.



Taky vás napadne, jak Hradec ulovil slovenský diamant? „A proč ne?“ vrátil dotaz s úsměvem generální manažer Aleš Kmoníček. „Chceme mít samozřejmě co nejvíc kluků z Hradce a okolí, prostě hráče kolem komína. Někdy musíte jít ale za kvalitou i někam jinam, což děláme i v mládeži. Vytipujeme si vždycky pár hráčů, kteří nejsou z našeho regionu, a snažíme se je pak dostat do naší akademie,“ dodal.

To byl i příklad Slafkovského. Ve čtrnácti letech skončil v Košicích a odešel do akademie v Salcburku. Rodičům se ale víc zamlouval Hradec, k bohaté akademii měli výhrady. Tak si plácli s českým klubem. V kategorii U16 posbíral ve 22 zápasech 42 bodů (19+23) a na tři zápasy naskočil i za juniory. „Biologicky byl napřed, fyzicky byl strašně dobře disponovaný a to je vlastně pořád. Tehdy to ale proti jeho vrstevníkům byla velká výhoda,“ vybavil si hned trenér Tomáš Martinec, který v té době působil v klubu i jako šéftrenér mládeže.

Teď je Slafkovskému sedmnáct, měří 192 cm, váží metrák. „K výborným dispozicím má i talent, hru vidí, má hokejové myšlení. Cítili jste, že to v něm je. Navíc nejde jen o talent, on na sobě hodně pracoval. V Hradci máme výhodu, že je dostupný led navíc. Kluci, co se chtějí zlepšovat, tam mohou být hodně často a on přesně takový byl,“ dodal Martinec.

Hradec si byl vytáhlým útočníkem ze Slovenska jistý. Důkazem je, že pro patnáctiletého kluka už pomalu chystal premiéru v extralize dospělých. Blížila se, stačila drobnost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud