5. února 2022 • 10:52

SESTŘIH: Bojovnice Sáblíková (zatím) bez medaile, na trojce dojela čtvrtá

Autor: iSport.cz, inf, zoh, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková ve svém prvním startu na olympiádě v Pekingu sedmou medaili ze ZOH zatím nezískala, v závodě na tři kilometry dojela čtvrtá. Vyhrála Nizozemka Irene Schoutenová. Legendární Češka na bronzovou Isabelle Weidemannovou ztratila 1,7 vteřiny, stříbro brala Francesca Lollobrigidová z Itálie. Druhá Češka Nikola Zdráhalová obsadila 18. místo.



Olympijská vítězka z Vancouveru a šestinásobná mistryně světa na trojce Sáblíková, která startuje na svých pátých hrách, zajela v osmé rozjížďce čas 4:00,34 a ujala se vedení. Následně ale Weidemannová jako první prolomila čtyřminutovou hranici, totéž se na závěr programu podařilo také Schoutenové s Lollobrigidaovou.

Na bronz držitelka světového rekordu na této trati Sáblíková ztratila 1,7 sekundy, za vedoucí ženou Světového poháru Schoutenovou zaostala téměř o tři a půl sekundy. Nezopakovala tak třetí místo z prosincového závodu SP v Calgary, kdy se poprvé v sezoně probojovala na stupně vítězů.

Čtyřiatřicetiletá Sáblíková, která si v lednu při pádu v tréninku pořezala nohu, má z OH tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Svou sbírku může rozšířit ve čtvrtek na pětce, kde obhajuje stříbro.

O pět let mladší Schoutenová překonala časem 3:56,93 olympijský rekord, který od roku 2002 držela Němka Claudia Pechsteinová, a získala premiérové olympijské zlato. Dosud měla na kontě jen bronz ze závodu s hromadným startem v Pchjongčchangu.

Porada s trenérem. Martina Sáblíková a trenér Petr Novák v Pekingu...
Porada s trenérem. Martina Sáblíková a trenér Petr Novák v Pekingu...

Pechsteinová, která tento měsíc oslaví padesátiny, dnes za Schoutenovou zaostala o více než 20 sekund a skončila na posledním 20. místě. Stala se nicméně první ženou, která se představila na osmých OH. Dosud se to podařilo pouze japonskému skokanovi na lyžích Noriakimu Kasaiovi.

O dvě příčky před německou veteránkou se umístila Zdráhalová, jež při prvním z plánovaných pěti startů pod pěti kruhy závod dobře rozjela, ale brzy začala zaostávat. Na vítězku nakonec ztratila přes 16 sekund.

Obhájkyně zlata Carlijn Achtereekteová obsadila sedmé místo, její krajanka a mistryně světa Antoinette de Jongová skončila ještě o příčku za ní.

Ženy - 3000 m

1. Schoutenová (Niz.) 3:56,93, 2. Lollobrigidaová (It.) 3:58,06, 3. Weidemannová (Kan.) 3:58,64, 4. Sáblíková (ČR) 4:00,34, 5. Wiklundová (Nor.) 4:01,44, 6. M. Takagiová (Jap.) 4:01,77, 7. Achtereekteová 4:02,21, 8. De Jongová (obě Niz) 4:02,21, 9. Satová (Jap.) 4:03,40, 10. Lalenkovová (Rus.) 4:03,42, ...18. Zdráhalová (ČR) 4:13,13.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud