20. prosince 2021 • 16:45

NSA uvolní 100 milionů na ZOH. Pro sportovce skvělá zpráva, řekl Neusser

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Většina příjemců sportovních dotací si kvůli rozpočtovému provizoriu, které v Česku nastane začátkem roku po výměně vlády, bude muset počkat na peníze od státu. Nové výzvy na rok 2022 totiž nemohou být vypsány, protože není jasné, kolik peněz na sport bude k dispozici. Národní sportovní agentura (NSA) ale uvolní 100 milionů korun pro Český olympijský výbor (ČOV) i dotčené svazy na výdaje spojené s účastí sportovců na únorových zimních olympijských hrách v Pekingu.



Agentura se na mimořádném uvolnění této částky dohodla s ministerstvem financí. „Je to skvělá zpráva pro všechny sportovce, ale i fanoušky. Poprvé v historii dostane Český olympijský výbor finance určené na účast sportovců na olympiádě během ledna a nikoli až na jaře, jak tomu bylo doposud. Díky tomu je ze strany státu finančně zcela zabezpečena účast českých reprezentantů na olympiádě v Pekingu,“ uvedl v tiskové zprávě předseda NSA Filip Neusser. Připomněl, že v letech 2014 a 2018, kdy se konaly poslední dvě zimní olympiády, dostal ČOV dotaci z ministerstva školství až v dubnu.

NSA pro tento účel vypsala dvě výzvy, jednu pro národní olympijský výbor a druhou pro organizace svazového charakteru. „Stejně jako Český olympijský výbor vyplatíme i Český paralympijský výbor a svazy zimních sportů během ledna tak, abychom finančně zajistili nejen účast našich reprezentantů na olympijských, resp. paralympijských hrách, ale celkově i jejich přípravu před olympiádou. Finance budou rozděleny během ledna 2022,“ doplnila místopředsedkyně NSA Markéta Kabourková.

Ve výzvě pro ČOV zatím NSA počítá s dotací 48 milionů korun, což vychází ze situace při posledních ZOH v Pchjongčchangu. Olympijský výbor upozorňuje, že taková státní podpora nebude stačit. „Informovali jsme Národní sportovní agenturu, že oproti posledním zimním olympijským hrám v Pchjongčchangu 2018 očekáváme zhruba o třetinu větší výpravu, a to i díky kvalifikaci hokejistek. Neobvykle nákladná je vzhledem k pandemické situaci především doprava osob a materiálu do Číny, náklady zvyšují také opatření proti šíření nemoci COVID-19. Očekáváme, že na zajištění výpravy bude třeba 62 milionů korun, o které také budeme žádat,“ uvedl ČOV ve vyjádření pro ČTK. NSA ve vyhlášeném programu počítá s tím, že se vypsaná částka může změnit.

Zimní olympijské hry v Pekingu začnou 4. února.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud