19. února 2018 • 12:23

Nominace do smíšené štafety: zkušenosti, medaile a naděje Davidová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Medailisté Veronika Vítková a Michal Krčmář, Ondřej Moravec a premiérově jednadvacetiletá Markéta Davidová pojedou smíšenou štafetu biatlonistů na olympiádě v Pchjongčchangu. Navázat na stříbro ze Soči se biatlonisté pokusí v úterý od 12:15 SEČ »



Nominaci oznámil šéftrenér Ondřej Rybář po pondělním tréninku. "Máme čas do jedenácti hodin dopoledne, čeká nás bezesná noc," napínal nejprve novináře. "Ne, to by bylo zbytečný. Zatím, jak to vypadá, na přihlášce budou Verča, Makule, Ondra a Bimbo, což se asi dalo trochu předpokládat po vývoji tady," řekl Rybář, že rozjíždět bude Vítková , pak pojedou Davidová, Moravec a finišman Krčmář .

Češi sbírali ve smíšené štafetě velké úspěchy. Před pěti lety začali bronzem na světovém šampionátu doma v Novém Městě na Moravě, na olympiádě v Soči 2014 si dojeli pro stříbro a o rok později slavili titul mistrů světa v Kontiolahti.

"Dlouho byla mix štafeta naše vlajková loď, a když ta disciplína přišla, Češi byli jedni z hlavních favoritů na pódium nebo širší pódium. Poslední dva roky ale už není úplně naší doménou," řekl Rybář v předvečer smíšené štafety v Koreji.

O vítězi rozhodovaly doslova milimetry
O vítězi rozhodovaly doslova milimetry

Jeho slova potvrzuje fakt, že na posledních dvou MS dojeli Češi šestí a sedmí a na začátku této sezony byli ve Světovém poháru až třináctí. "Je to tím, že se týmy hrozně srovnaly a každé zaváhání se trestá. Štafety jsou najednou blíž k sobě a je čtrnáct štafet, které se můžou rvát o širší pódium. Náš cíl ale byl vždy bojovat o šestku. Bude to těžké, ale nemyslím, že bychom tu měli slabé závodníky," řekl.

"Je úplně jedno, jestli máš tři bohy, potřebujeme čtyři stabilní střelce. Co nejmíň dobíjet a pak můžeme pomýšlet na dobré výsledky. Je to olympiáda, je to víc vyhrocené, lidi jsou víc nervózní, takže myslím, že je možné cokoliv. Závod je otevřený, ale musí se to sejít všem čtyřem," konstatoval Moravec.

Moravec byl členem všech medailových smíšených štafet stejně jako Vítková. "Jaká bude teď? To se zeptejte po závodě kolem půl desáté," smála se Vítková, bronzová z úvodního sprintu na korejských hrách a ujistila, že její záda jsou lepší. "Půjdu do závodu s čistou hlavou. Jsem tady spokojená a chci pomoci týmu," uvedla.

Na druhém úseku si premiéru ve smíšené štafetě odbude Davidová, která si účast vyjela výsledky na olympiádě a dostala přednost před Evou Puskarčíkovou . "Nebyl to úplně oříšek. Makuli (Davidové) to tady běhá i střílí, byla tu z našich druhá nejrychlejší a štafetu stavíme tak, aby byla co největší šance," řekl Rybář.

Davidová letos získávala ostruhy ve štafetě žen Světového poháru. "Nemyslím, že by štafetu úplně zkazila. Je to informace, která je pro nás trenéry důležitá, je pak jednodušší takového závodníka nominovat," podotkl šéftrenér.

Závěrečný úsek pojede sedmadvacetiletý Krčmář. "Myslím, že ať vezmu smíšenou nebo chlapskou štafetu, nejsme bez šance na hezké umístění," věřil překvapivý stříbrný medailista ze sprintu a doplnil: "Věřím, že síly ještě vyškrábnu."

K favoritům budou patřit smíšené štafety Německa, Norska, Francie, Itálie či Švédska, ale například na SP v Östersundu skončili čtvrtí Slováci.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud