17. února 2018 • 12:56

Vítková zazmatkovala a jela trestné kolo navíc, zlato má Kuzminová

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biatlonistka Veronika Vítková dojela na olympijských hrách v Pchjongčchangu čtrnáctá v závodě s hromadným startem na 12,5 kilometru. Bronzová medailistka z úvodního sprintu ještě po třech ze čtyř střeleckých položek figurovala na průběžné třetí příčce. Na trati se ale tentokrát běžecky trápila a navíc na poslední střelbě zazmatkovala. Netrefila jeden terč, ale mylně se vydala hned na dvě trestná kola. Tím přišla o umístění v elitní desítce.



Třetí olympijské zlato v kariéře získala v posledním individuálním závodě žen Slovenka Anastasia Kuzminová, která na hrách v Koreji měla zatím ve sbírce dvě stříbra. Druhá skončila obhájkyně vítězství ze Soči Darja Domračevová z Běloruska a třetí místo stejně jako před čtyřmi lety obsadila Norka Tiril Eckhoffová.

Veronika Vítková hned po závodě jen stěží zadržovala slzy. Až do poslední střelby byla ve hře o bronzovou medaili, byť na jejím běhu na lyžích bylo znát, že není v ideální pohodě. "Tentokrát to nebylo ono. Už před závodem při tréninku jsem si hnula se zády, na běhu se to dost projevilo. Přemáhala jsem bolest, nemohla jsem se pořádně odrážet rukama," říkala.

PROFIL: Slovenská mašina na medaile z Ruska. Kolem Kuzminové plály i vášně >>>

O tom, že navíc absolvovala po poslední střelbě trestné kolo navíc, které jí připravilo o možnost bojovat o umístění kolem pátého až sedmého místa, se pak dozvěděla až v cíli závodu. "Vždycky když dostřílím se přes rameno kouknu na terče a viděla jsem tam dva nespadlé. Nevím, jestli ten jeden spadl až po tom. Prostě to nebyl závod podle mých představ," prala se Vítková se slzami.

Veronika Vítková má za sebou smolný závodFoto Reuters

Druhá z českých biatlonistek v závodě s hromadným startem Markéta Davidová musela na tři trestná kola a po solidním běžeckém výkonu dojela na 18. příčce. "Padaly mi ukrutné kalibry, měla jsme více štěstí než rozumu. Parádní premiéra v závodě s hromadným startem," libovala si.

Největší favoritka Němka Laura Dahlmeierová se trápila, skončila až šestnáctá a na rekordní čtvrtou medaili na jedněch olympijských hrách nedosáhla.

Kuzminová udělala ze závěrečné individuální disciplíny biatlonistek v Koreji svůj vlastní závod. Nasadila "pekelné" běžecké tempo a postupně navyšovala náskok. Mohla si tak dovolit i zaváhání při posledním výstřelu. Závodnice s ruskými kořeny v Pchjongčchangu vybojovala své první zlato a premiérový nejcennější kov v Koreji pro Slovensko.

Zkušená Domračevová získala před čtyřmi lety v Soči tři zlata, v Koreji ale musela na svou první medaili čekat až do závodu s hromadným startem. Eckhoffová si dojela pro třetí olympijský bronz v kariéře.

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):

1. Kuzminová (SR) 35:23,0 min. (1 trest. okruh),
2. Domračevová (Běl.) -18,8 (1),
3. Eckhoffová (Nor.) -27,7 (2),
4. Vittozziová (It.) -45,6 (2),
5. Öbergová (Švéd.) -46,5 (1),
6. Wiererová (It.) -47,3 (1),
7. Skardinová (Běl.) -47,9 (0),
8. Olsbuová (Nor.) -51,6 (1),
9. Dorinová Habertová (Fr.) -57,9 (2),
10. Mäkäräinenová (Fin.) -1:00,9 (2),
...14. Vítková -1:34,8 (1), 18. Davidová (obě ČR) -2:00,8 (3).

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud