15. února 2018 • 15:30

Česko - Korea 2:1. Vydřenou výhru na úvod ZOH zařídili Kovář a Řepík

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vydřeným, ale důležitým vítězstvím vstoupili čeští hokejisté do turnaje ZOH v Pchjongčchangu, když zdolali domácí Jižní Koreu těsně 2:1. Houževnatý asijský tým s výborným brankářem Mattem Daltonem v zádech šel v první třetině překvapivě do vedení, ale svěřenci Josefa Jandače góly Jana Kováře a Michala Řepíka do přestávky otočili. Ve zbývajícím průběhu zápasu už další góly nepadly a čeští hokejisté jdou na druhé místo za Kanadu, která zvítězila 5:1 nad Švýcarskem. Hrajte Fantasy hokej na ZOH zde >>



Češi nastoupili do prvního zápasu na turnaji podle očekávání v brance s Francouzem. Mimo sestavu zůstali obránce Kundrátek s útočníkem Kubalíkem, jen na střídačce byli poté v úvodu připraveni Jordán a Růžička.

Úvod byl ze strany svěřenců trenéra Jandače hodně opatrný a nadšený soupeř, hrající první zápas v nejvyšší kategorii, podle očekávání hrozil z rychlých protiútoků. Ve čtvrté minutě prověřil Francouze Kim Sang-uk, český gólman jeho střelu vyrazil. V osmé minutě ale už tolik štěstí neměl a Čo Min-ho střelou přes obránce otevřel skóre.

Inkasovaná branka český tým probudila a Dalton v korejské brance si připisoval jeden zákrok za druhým. S Červenkovou dorážkou v 11. minutě si ještě zázračně poradil, o minutu později ale už bylo vyrovnáno.

Při Youngově vyloučení našel Řepík na brankovišti Kováře a ten šanci jistě proměnil. Druhý gól přidal Řepík naopak v oslabení. Dalton sice ztlumil jeho střelu po akci, kterou začal Francouz, ale útočník Sparty bez problémů puk posunul za brankovou čáru.

Druhá třetina změnu skóre nepřinesla, přesto nabídla řadu zajímavých situací, při nichž bylo ke gólu hodně blízko. Z dobré pozice zakončoval bek Nakládal, pak v přesilovce Korejců pozlobil Francouze Radunske, ale český gólman byl pozorný.

Před polovinou duelu se blýskl Erat, jenž se dokázal proháčkovat až tváří v tvář před Daltona, ten měl ale štěstí, když dobře mířené zakončení kapitána Jandačova výběru znaškodnil hřbetem lapačky. Další velkou možnost měl Kolář, jeho ránu z mezikruží zastavil Daltonův beton. Vyrovnání měl naopak na holi Kim Ki-song, ale ani on neuspěl.

Pilař a Hašek řeší po české výhře: Chyběl Růžička? Obstál Francouz?
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Na začátku třetího dějství měl český tým při soupeřově přesilovce štěstí, že přečkal bez úhony velký závar. Obrovskou příležitost navýšit náskok měl při signalizované výhodě v 48. minutě Vondrka, jehož našel Erat, jenže pohotový Dalton byl proti.

V následné přesilovce zakončoval dvakrát nebezpečně Červenka; první ránu z úhlu zastavila horní tyč, druhou Dalton. Do dobré pozice si pak najel Horák, sám před Daltonem se zjevil i velmi aktivní Červenka, jenže Korejci zůstávali stále na dostřel.

V závěru tak mohli sáhnout k power play a připravili favoritovi hodně těžké chvilky, ale na vyrovnání přesto nedosáhli.

Góly

Domácí: 11:59. Jan Kovář, 16:18. Řepík

Hosté: 07:34. Min-Ho Čo

Sestavy

Domácí: Francouz (Furch) – Polášek, Nakládal, J. Kolář (A), Mozík, Vitásek, O. Němec, Jordán – Sekáč, Jan Kovář (A), M. Erat (C) – Červenka, Mertl, Vondrka – T. Zohorna, Koukal, Radil – Birner, Horák, Řepík – Martin Růžička.

Hosté: Dalton (Sung-Je Park) – Young, Won-čon Kim, Ton-ko I, Regan, Plante (A), Jong-čon So, Hjon-ho O – Sang-uk Kim, Ki-song Kim, Testwuide – Swift, Min-Ho Čo, Radunske – Sang-u Šin, U-sang Paj (C), Won-čong Kim (A) – Čin-kjo Pak, Jong-čon I, Sang-hun Šin – Čong-u Čon.

Rozhodčí

Lemelin (USA), Öhlund – Pihlblad (oba SWE), Suominen (FIN)

Stadion

Hokejové centrum Kangnung

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 3 2 1 0 0 9:4 8
2. Kanada 3 2 0 1 0 11:4 7
3. Švýcarsko 3 1 0 0 2 10:9 3
4. Jižní Korea 3 0 0 0 3 1:14 0

Dominik Hašek a Karel Pilař hodnotili vítězství:


Ve druhé třetině Češi nepřidali gól, za čímž Hašek s Pilařem viděli především Matta Daltona, brankáře Koreje. „Šance tam byly, máme dvakrát více střel, což odpovídá průběhu zápasu. Rozchytali jsme jim ale brankáře. Je vidět, že se umí velmi dobře pohybovat,“ pochválil naturalizovaného Kanaďana Hašek.

Řeč přišla také na jeho zvláštní způsob držení hokejky. „Drží hokejku opačně, než kdyby hrál v poli. Když chodí za branku, tak si musí hokejku přehodit. Říkal, že to vyzkoušel někdy v mládí a že mu to vyhovuje,“ vysvětlil Pilař, který s Daltonem v Asii hrál.

Pilař zároveň pochválil celý korejský tým, s jehož hráči je dosud v kontaktu a před zápasem si s nimi i psal. „Sami z toho měli strach, báli se nějaké osmičky, ale zatím se drží dobře. Myslím, že to budou hodnotit kladně,“ řekl Pilař během živého vysílání deníku Sport.

Hodnocení druhé třetiny i života v Jižní Koreji:


Kdo od zápasu proti domácí Koreji čekal jednoznačnou záležitost, musel po prvních deseti minutách koukat. Litvínovský obránce Karel Pilař, který ještě v minulé sezoně hrál za korejský tým Anyang Halla, jenž skoro z poloviny naplnil korejský výběr, o skryté síle dobře věděl. „Jejich síla je, že hrají spolu v jednom týmu. A samozřejmě výborně bruslí, což můžeme vidět i u jiných sportů, třeba u shorttracku,“ zmínil v živém vysílání deníku Sport.

Zároveň ale Pilař neočekává, že by český tým měl s Korejci ztratit. „Nejsou tak vyspělí technicky jako náš tým nebo ostatní týmy. Jsou tam vidět i taktické chyby,“ dodal ke hře domácího týmu, který je doplněný o pár zámořských hráčů. „Bruslaři nejsou špatní, ale nejsou na tom dobře silově,“ doplnil korejské nedostatky další host deníku Sport bývalý slavný brankář a hrdina z olympiády v Naganu Dominik Hašek.

Hašek, jenž se zúčastnil čtyř olympijských her, zhodnotil i výběr startovacího brankáře. „Líbí se mi, jak Francouz chytá. Nepřekvapilo mě, že začal jako jednička, byla to logická volba. Je to vynikající brankář, dostal důvěru, a pakliže bude chytat dobře, tak to trenéři měnit nebudou,“ dodal Hašek k situaci v českém brankovišti. Na svou šanci čeká i Dominik Furch.

První třetinu hodnotili Dominik Hašek a Karel Pilař:

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud