Pavel Ryšavý
17. února 2018 • 21:10

Srdcař bez šťastné hvězdy zadání neřeší. Dejte mu úkol a Jordán ho splní

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Nepatří k hráčům, kteří dělají chyby z nějaké splašenosti. Veterán, třicátník, vousatý tvrďák, poctivý pes obranář, napadne vás, když ho sledujete na ledě. První dva údaje jsou u Michala Jordána špatně, další dva sedí. Je mu teprve 27 let, ale už tak od třetí řady byste při zápase podle vyzrálého projevu hádali víc. Jeho pracovní zařazení je takové, že když není vidět, je všechno v pořádku. Pak ale přijdou dny, kdy z defenzivního stínu vyleze, jako proti Kanadě. Hrajte Fantasy hokej na ZOH zde >>



Příběh zlínského odchovance by vydal na knihu, možná i dvě. Hokejový svět je plný hráčů, kterým nikdo nevěřil, oni se kousli, makali, najednou se dostali ve správný čas na správné místo a rána, všechno se změnilo. Ten samý osud, který je fackoval, je najednou odměnil. O nich vycházejí knihy, o borcích, kteří byli na hraně a dostali se do NHL.

Pak je tady ještě druhá skupina, daleko početnější. Zhruba stonásobně. Jsou totiž hráči, kteří dělali všechno, co se jim řeklo. Makali na sobě. A nic. Neudělali o nic méně než první skupina. Pohádka jen necinkla. Stejně jako u českého obránce Michala Jordána.

Že si ho dřív v Americe pletli s basketbalistou Michaelem Jordanem, je jenom sranda. Horší věci přicházely pak. V NHL odehrál za Carolinu 79 zápasů, což je fajn číslo. Byl tam. Splnil si sen, jaký má každý malý kluk, který popadne za barákem hokejku.

Autorem rozhodujícího nájezdu byl útočník Jan Kovář
Autorem rozhodujícího nájezdu byl útočník Jan Kovář

Jenže on pobýval v Americe devět let, podřizoval plánu, aby se nahoře usadil natrvalo úplně všechno, vydržel to neustálé šíbování farma – první tým – farma – první tým s tím, že jednou se to uklidní a zůstane nahoře. Hrál se zlomeným prstem. Nebyl ve správný čas na správném místě? Možná. Carolina s ním nepočítala.

A tak v létě 2016 vyrazil do Evropy, už druhou sezonu hraje KHL.

Na svém stylu nic nemění. V první řadě poctivá práce, zodpovědná defenziva a stoprocentní přístup. V NHL není, ale stal se z něj stabilní reprezentant. To taky není úplně na levačku. „Situace je taková, že tady na olympiádě nejsou hráči z NHL a otevřely se dveře pro nás. Neřekl bych, že by turnaj nějak moc ztrácel. Po Evropě jsou pořád dobří hráči. Moc si užívám, že tady mohu být taky,“ říká vousatý zadák.

Má za sebou tři mistrovství světa, Světový pohár. Rval se o čtvrtý šampionát i minulé jaro. Trenér Josef Jandač tehdy jen oznámil, že bohužel, ale bek nikam nepojede, protože má poraněné koleno. Jenže Jordán se kousnul, místo aby vyrazil k moři a užil si volno, snažil se dostat nohu s porušeným vazem do stavu, že nebude nic poznat a on mohl odjet do Paříže.

Neklaplo to.

Ale jen je to další důkaz, co pro něj reprezentace znamená. A vlastně každý tým. Když bude potřeba, rozkrájí se pro ostatní, kteří dávají góly a jsou vidět. „Jsem rád za každou pozvánku do nároďáku, pro mě je to vždycky ohromná čest. Vždycky jsem rád přijel, když mě trenéři chtěli. Hráčská kariéra je krátká. Když mám tu šanci, budu vždycky rád reprezentovat,“ říká. Nemáte důvod mu to nevěřit.

V sobotním zápase proti Kanadě ke své buldočí práci přidal ještě něco navíc. V čase 20:25 vyrovnával na 2:2. „Ano, srovnal jsem si maximum z Chabarovsku, které mám za celou sezonu,“ smál se.

„Ne, je to fajn, ale zase bych tomu nepřikládal takovou váhu. Jsme tady jako jeden tým, důležité jsou výhry a je úplně jedno, kdo góly dá. Kluci tam před brankou udělali super práci, útočník, který si mě měl hlídat, se taky stáhl, takže o mně moc nevěděl. Přijel jsem tam z druhé vlny a snažil jsem se to dostat nahoru, viděl jsem, jak je gólman dole. A vyšlo to,“ popisoval svoji trefu pod horní tyč.

V prvním zápase s Jižní Koreou fungoval v roli sedmého obránce, dostal jen pár minut. Jeden by se možná urazil s tím, co má za sebou. Michal Jordán ne. Tohle v povaze nemá.

A Kanaďany kosil svým důrazem, plus se, nečekaně na své poměry, hrnul dopředu. Byl na ledě u obou gólů, které Česko vstřelilo.

„Hrál fakt výborně. Tohle je přesně potřeba, hokej se ubírá do takového systému, že musí všichni bránit a všichni útočit,“ chválil Jordána i spoluhráč Jan Kovář.

V jednu chvíli přivedl obránce na českou lavičku i posilu. Když kanadský bek Chris Lee oplendoval kolem střídačky, natlačil ho dovnitř a Lee chvíli zmateně ťapal po českém území. „On se tam motal a jeli jsme střídat. Kdybych na střídačku nedojel, úplně vidím, jak by nám rozhodčí foukli příliš hráčů na ledě. Všichni jsme se tam tak nějak přetahovali a oni to posoudili tak, že mě vyloučili. Ale to je už jedno,“ mávnul s úsměvem rukou.

A co bude dál? Cokoliv. Jakou roli mu trenérský štáb ušije, tu splní. Bez zbytečných keců kolem. Je na to zvyklý.

Góly

Domácí: 01:13. Raymond, 13:30. R. Bourque

Hosté: 06:52. D. Kubalík, 20:25. Jordán, 65:00. Jan Kovář

Sestavy

Domácí: Scrivens (Poulin) – Lee (A), M. Robinson, Ch. Genoway, Noreau, Gragnani, Goloubef, Elliott – R. Bourque (A), Brulé, Roy – Raymond, Kelly (C), Thomas – Wolski, Ebbett (A), Kozun – Klinkhammer, O'Dell, Lapierre – Vey. Trenér: Willie Desjardins.

Hosté: Francouz (Furch) – Polášek, Nakládal, J. Kolář (A), Mozík, Jordán, Kundrátek, O. Němec – D. Kubalík (A), Jan Kovář (C), M. Erat – Červenka, Mertl, Martin Růžička – Sekáč, Koukal, Radil – Birner, Horák, Řepík – T. Zohorna. Trenér: Josef Jandač.

Rozhodčí

Roman Gofman (RUS), Anssi Salonen (FIN) – Gleb Lazarev (RUS), Judson Ritter (USA)

Stadion

Hockey Centre Kangnung, Kangwon (kapacita: 10 000 míst)

Návštěva

6 731 (67 % celkové kapacity) diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 3 2 1 0 0 9:4 8
2. Kanada 3 2 0 1 0 11:4 7
3. Švýcarsko 3 1 0 0 2 10:9 3
4. Jižní Korea 3 0 0 0 3 1:14 0

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud