Pavel Ryšavý
20. února 2018 • 18:35

Pozor na něj! Donato jako otec: na ZOH sestřelil Slováky a táhne USA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Je to docela zábavná story. Když nastupoval současný kapitán Spojených států Brian Gionta (39) na univerzitě za Boston, v NHL válel v tom samém městě jistý Ted Donato, o devět let starší útočník. Gionta se na něj mohl chodit koukat. Postupně proti sobě pak naskakovali v NHL. Na olympiádě sedí v jedné šatně s Ryanem Donatem, kterého draftoval Boston. A jeho táta se jmenoval? Jasně, Ted. Hrajte Fantasy hokej na ZOH zde >>



„Hrál jsem stejnou soutěž s jeho tátou, já vím. Když se tohle stane, tak si pak říkáte, jak jste tady už vážně dlouho. Ale taky je pravda, že tihle kluci vás pak drží mladší, když se pohybují kolem vás, dávají vám kus té své energie,“ říká Gionta.

Ve svém věku už nesehnal žádné hokejové angažmá, a tak bývalý kapitán Montrealu a Buffala, který v NHL odehrál 1 006 zápasů, se jen celou sezonu chystal na to, až s „céčkem“ na dresu nastoupí na olympiádě za USA.

Sám si svým věkem hlavu prý moc neláme: „Mám hroznou radost, že tady jsem, to je to hlavní. Celou dobu jsem se moc těšil, až turnaj začne, je to velká šance, obzvlášť pokud vám je 39 let. Ale ve výsledku je úplně jedno, jestli vám je 18, nebo táhne na 40. Pro každého je to olympiáda, skvělá věc a zároveň něco zvláštního.“

To je fakt. Třeba pro Donata juniora. Hraje na akci, které se už účastnil jeho táta v roce 1992, už jen proto jde o hodně speciální věc, kterou řeší celá rodina. „Je fajn, když jdete v jeho stopách,“ usmíval se po osmifinálovém zápase se Slovenskem.

Vlastně to byl jeho oblíbený soupeř. Už ve skupině mu dal dva góly, v boji o čtvrtfinále to samé. Všichni spoluhráči ho plácali po helmě s jasným vzkazem: Jsi mladý, ale borec, díky. „Vždycky to není jenom o gólech, ale když je dáte, cítíte se lépe,“ přiznal dobrý dojem z vystoupení.

Čtvrfinále proti USA? Američané jsou k poražení, nic se ale nesmí podcenit, tvrdí hokejový redaktor deníku Sport
Video se připravuje ...

A taky si odnesl krvavý šrám, po faulu na něj dostal Michal Čajkovský pětiminutový trest za faul na hlavu. Donata jen lízl, kdyby ho trefil naplno, čtvrtfinále by rozhodně nehrál. „Nejdřív jsem si říkal, že půjdu na šití. Ale nakonec my jen trochu tekla krev ze rtu a pak z nosu. Říkal jsem si, že ho mám zlomený, ale teď se cítím dobře,“ vykládal po zápase.

Celkem má Donato už na kontě čtyři góly, stejně jako táta v roce 1992 v Albertvile. „Snad přivezu domů ještě medaili, to bych se mohl i chlubit,“ usmál se před bitvou s Českem.

Jinak si Ryan Donato rád vyslechne další rady, které přijdou z domova: „Co jsem se od táty naučil? Hromadu věcí. Hodně mi pomáhá, bavili jsme se o olympiádě, on si rád povídá i o hokeji. Jestli budeme mít teď šanci spolu mluvit, určitě mi řekne pár věcí, které bych měl před dalším zápasem zlepšit.“ Ty minulé lekce nebyly špatné, říkal mu, aby nestřílel pořád tak vysoko. A Slovensko to odskákalo. Dvakrát.

TED DONATO   RYAN DONATO
28. dubna 1962 narozen 9. dubna 1996
796 zápasy v NHL 0
347 (150+197) body v NHL 0
106 zápasy v NCAA 91
144 (50+94) body v NCAA 92 (55+37)
vítěz NCAA (1989)
nejlepší hráč fin. turnaje NCAA (1989)
úspěchy bronz na MS U20 (2016)
vítěz NCAA (2017)
nejlepší hráč NCAA (2017)

Mimochodem, táta Donato působí jako trenér v NCAA na Harvardu, kde hraje i Ryan. Takže příležitostí probírat hokej mají spolu většinou dost.

„Vůbec se nestarám o to, kolik komu je. Jakmile jste v téhle šatně, je to úplně jedno, jste jeden tým, jedna parta,“ neřeší veterán Gionta, že tým střelecky táhne o 17 let mladší Donato.

Zraněný Ryan Dovato v utkání se Slovenskem
Zraněný Ryan Dovato v utkání se Slovenskem

Góly

Domácí: 15:12. J. Kolář, 28:14. Kundrátek, . Koukal

Hosté: 06:20. Donato, 30:23. Slater

Sestavy

Domácí: Francouz (Furch) – Nakládal, Polášek, Mozík, J. Kolář, Vitásek, Kundrátek, O. Němec – M. Erat (C), Jan Kovář (A), D. Kubalík – Martin Růžička, Mertl, Červenka – Radil, Koukal, Sekáč – Řepík, Horák, Birner – T. Zohorna.

Hosté: Zapolski (Maxwell) – Gunderson, Sanguinetti, Welch (A), Gilroy (A), Billins, Blum, Wisniewski – Ch. Bourque, Greenway, B. Gionta (C) – Little, Roe, O'Neill – Donato, Arcobello, Terry – Stoa, McCarthy, B. Butler – Slater.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Öhlund (SWE) – Kaderli (SUI), Sormunen (FIN)

Stadion

Hokejové centrum Kangnung

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud