Jiří Vítek
21. února 2018 • 12:32

Historie nájezdové loterie s Američany: od MS v Praze 2004 až po Francouzovu show

Vstoupit do diskuse
0
  • Česká střídačka hromadně slaví vyrovnávací trefu Tomáše KundrátkaČeská střídačka hromadně slaví vyrovnávací trefu Tomáše KundrátkaFOTO: Barbora Reichová / Sport

    Předchozí tři případy měly stejného jmenovatele: čtvrtfinále mistrovství světa. Začalo to domácím šampionátem v Praze v roce 2004, pokračovalo o rok později ve Vídni a v roce 2016 v Moskvě. Třikrát dospěl souboj českého týmu s Američany do nájezdů, z toho dvakrát proklouzli do bojů o medaile hokejisté USA. Čtvrtý čtvrtfinálový souboj, tentokrát olympijský, pro sebe urvala Jandačova parta a v korejském Pchjongčchangu srovnala nájezdovou bilanci na 2:2. Hrajte Fantasy hokej na ZOH zde >>

  • 2004: Domácí zklamání

    Velké zklamání ve tvářích českých hokejistůFoto sport

    Pořadatelství světového šampionátu se po dvanácti letech vrátilo do Prahy. Nově postavená O2 Arena sledovala suverénní jízdu českého týmu základní skupinou, na níž navázaly tři výhry v osmifinálové fázi.

    Čtvrtfinále, klíčový moment celého turnaje, postavilo českému týmu do cesty výběr Spojených států. V něm Američané smazali dvoubrankové manko, o vítězi nerozhodlo ani prodloužení.

    V samostatných nájezdech zachránila Tomáše Vokouna hned dvakrát tyčka, brankovou konstrukci trefili také Jágr s Výborným. Loterii tak rozhodl až obránce německého Mannheimu Andy Roach, na jehož trefu v páté sérii už Jiří Dopita nedokázal zareagovat.

     

    Matt Cullen

    X

    David Výborný

    X

    Richard Park

    X

    Martin Havlát

    X

    Ryan Malone

    X

    Jaromír Jágr

    X

    Chris Drury

    X

    Petr Průcha

    X

    Andy Roach

    gól

    Jiří Dopita

    X

  • 2005: Vídeňská odplata

    Odveta ve Vídni českým hokejistům vyšlaFoto Michal Beránek (Sport)

    Do roka a do týdne, napadlo před zápasem leckterého fanouška. Šampionát ve Vídni přilákal díky výluce v NHL hvězdy světového formátu, které udělaly z tehdejšího mistrovství světa parádní show. Prohra v osmifinálové skupině s Ruskem nakonec přisoudila českému týmu pro čtvrtfinále stejného soupeře jako o rok dříve v Praze. Sled událostí však byl tentokrát opačný.

    Češi stáhli brankami Židlického a Špačka dvougólový náskok Američanů, ani tentokrát o vítězi nerozhodlo prodloužení. V nájezdech pak zámořské hvězdy Knuble, Weight, Modano a Parrish nevyzrály na bezchybného Vokouna, na druhé straně uspěl bekhendovým blafákem Martin Ručinský. V páté sérii došlo na reprízu souboje mezi Roachem a Vokounem, tentokrát se šťastnou tečkou pro českého gólmana.

    Mike Knuble

    X

    Martin Ručinský

    gól

    Doug Weight

    X

    Jan Hlaváč

    X

    Mike Modano    

    X

    Jaromír Jágr

    X

    Mike Parrish

    X

    Aleš Hemský

    X

    Andy Roach

    X

    -

    -

  • 2016: Objev jménem Matthews

    Auston Matthews v nájezdech prostřelil Dominika Furcha pod betonemFoto Michal Beránek (Sport)

    Sólojízdu základní skupinou zbrzdila jen nečekaná prohra s Dánskem, výhry v klíčových duelech se Švédskem a Ruskem zajistily českému týmu postup do čtvrtfinále z prvního místa.

    V duelu se Spojenými státy šli svěřenci trenéra Vůjtka do vedení díky proměněnému trestnému střílení Tomáše Zohorny, radost z vedení však v úvodu druhé třetiny sebral českým hokejistům teprve osmnáctiletý Auston Matthews.

    Tatáž dvojice se pak stala také hlavními aktéry samostatných nájezdů, do nichž utkání za stavu 1:1 dospělo. Zatímco naděje nacházejícího draftu šikovně vymíchala kotouč mezi Furchovy betony, druhý Zohornův pokus tváří v tvář Keithu Kinkaidovi už zvládl lépe americký gólman.

    Lukáš Kašpar

    X

    Matt Hendricks

    X

    Petr Koukal

    X

    Auston Matthews

    Gól

    Tomáš Zohorna    

    X

     -

     -

  • 2018: Bezchybný Francouz

    Česká střídačka slaví úspěšný nájezd Petra KoukalaFoto Barbora Reichová / Sport

    Pokud byste chtěli po základní skupině charakterizovat český tým, hodilo by se použít výraz sebevědomý. Po třech výhrách v základní skupině nikdo nespekuloval, jak těžkým soupeřem budou ve čtvrtfinále Američané, všichni vyhlíželi jedinou věc: boj o medaile.

    Ten se však nečekaně zkomplikoval. Jednobrankové manko obrátili ve prospěch svého týmu obránci Kolář s Kundrátkem, Slaterova trefa v oslabení však poslala utkání do prodloužení, které po deseti minutách bez gólu přešlo v samostatné nájezdy.

    V nich napravil své zaváhání z mistrovství světa 2016 útočník Petr Koukal, který po drobném pohybu rameny zasunul kotouč mezi betony padajícího Zapolskiho. Na druhé straně nevyzráli na Francouze vysokoškoláci Donato s Terrym, ani zkušený Bobby Butler.

    Český tým tak udržel na turnaji v korejském Pchjongčchangu i vítěznou šňůru a po dvanácti letech se na olympijských hrách probojoval do semifinále.

    Martin Růžička

    X

    Chris Bourque

    X

    Petr Koukal

    gól

    Ryan Donato

    X

    Jan Kovář    

    X

    Marc Arcobello

    X

    Dominik Kubalík

    X

    Troy Terry

    X

    Tomáš Kundrátek

    X

    Bobby Butler

    X

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud