Ivo Pospíšil
16. února 2018 • 04:57

Kouč Sáblíkové: Čtvrté místo? Martina brečela tři dny. Teď chce medaili!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Tři dny probrečela. Zklamání z těsné tříkilometrové brambory bylo tak velké, že i jakákoli zmínka o tom závodu vedla k slzám. Teď je ale opět nabuzená. Připravená na čtyřletý vrchol! „Zlato je sen, ale budu rád za každou medaili,“ řekl trenér Petr Novák o Martině Sáblíkové, již dnes čeká na ZOH v Koreji vrcholný závod na 5000 metrů. Zaútočí na zlatý hattrick. I na překonání Emila Zátopka. Online přenos ze závodu sledujte na iSport.cz >>



Už zase připomínala soustředěnou mašinu. Vyjela na led… nejprve obkroužila dvanáct koleček, pak tři na tempo, hned na to dalších osm… Kývla na trenéra. Ten na ni. Oba se usmáli. „Už je zase v pohodě,“ přikývl Petr Novák.

Nebylo to samozřejmostí. Před šesti dny dostala ťafku do psychiky. Soustředila se. Chtěla uspět. Jenže na trati 3000 metrů, kde obhajovala stříbro ze Soči, skončila čtvrtá. Těsně. O 52 setin! Tak málo. A přitom tak hodně. Nebylo stříbro. Ani bronz. Jen pomyslná brambora.

„Tam byla hodně zklamaná. Brečela asi tři dny. Stačilo se jen zmínit a brečela. Bylo to hodně emotivní, protože jsme věřili, že by bronz mohl být. A čas byl taky suprový. Jet za čtyři padesát a nebrat medaili, to snad ještě nebylo,“ kroutil hlavou Novák.

Sobota, neděle, pondělí… jakákoliv zmínka a oči se začaly lesknout. „Já jsem jí říkal, ať to už neřeší. A ona mi říkala, abych jí to nepřipomínal, nebo bude brečet. Hned jí vlétly slzy do očí při zmínce o tom čtvrtém místě,“ vyprávěl Novák.

Splín Sáblíkové je pryč

Vše se zlomilo v úterý. Otočila list. Zašla do posilovny a užasla, jak jeden z kanadských hokejistů zvedá v benči 180 kilogramů. Na pokoji se pak začala smát. A na tréninku už taky. „Pan doktor Pilný měl teď takové fajn průpovídky, tak jsem to nechápala. Asi bych je ale radši nezveřejňovala, protože to není publikovatelný,“ smála se.

Její lepší rozpoložení už ale publikovatelné je. Královna hodila splín za hlavu. „Dívaly se teď třeba na sport. Na biatlon nebo koukaly na filmy a řehtaly se tam jak blázni. Ani nevím, co to bylo, teď je moc nedráždím. Není dobré dráždit hada bosou nohou,“ řekl Novák.

Velká škoda! Martina Sáblíková dojela na trojce čtvrtá, na bronz jí chybělo 52 setin sekundyFoto Barbora Reichová / Sport

Koneckonců, ten hlavní vrchol přichází dnes. Je odhodlaná prodloužit svou vládu na pěti kilometrech. „Hodila to za hlavu a vypadá dobře. Jdeme do toho a jakákoliv medaile pro mě bude skvělá. Hlavně aby odjela s medailí,“ přeje si Novák opatrně.

Proč ta obezřetnost? Konkurence si totiž pořídila nové zbraně.  Nejede sice tradiční rivalka Ireen Wüstová (na trojce brala stříbro, na patnáctistovce zlato), ale i tak Holanďanky tasí dvě esa – 22letou Esmee Visserovou a o devět let starší Van der Weijdenovou. Tygřice v oranžovém, co mají svrhnout vládu české panovnice. Do toho nadále startuje 45letá, ale stále nebezpečná Claudia Pechsteinová či Kanaďanka Ivanie Blondinová.

„Ano, tohle je disciplína Martiny, ale budou tam dvě Holanďanky, a ta jedna z nich je kandidátka na zlato. Musíme to brát tak, že Holanďanky nasadí ty momentálně nejlepší. Navíc nevíme, co předvede Blondinová, která jela pětku suprově. Může to být všelijaké. Beru jakoukoliv medaili,“ upozorňuje Novák. Jaký čas by se podle něj měl jet? „Já to vím,“ odpoví. 6:56? „Lépe.“ Na medaili? „Jo.“

Martina Sáblíková už hodila zklamání ze čtvrtého místa za hlavuFoto profimedia.cz

Sáblíková soupeřky dobře zná

Co se soupeřek týče, má je Sáblíková nastudované. Ve Světovém poháru je již delší dobu pozoruje. Jenže tentokrát to nebude obyčejný souboj, neúspěch na ´trojce´ ještě umocnil její zarputilost jít do vyšťavení. Půjde o její trůn. O třetí zlaté medaili z pěti kilometrů v řadě. O čtvrté zlato celkově. A šestou olympijskou medaili v životě. Tím by i překonala legendárního Emila Zátopka.

Obdivuhodný zářez o to víc, že v této sezoně laborovala i s bolavými zády.  „Teď už ale nemůžeme říkat, že ji ty záda limitují, nyní se na ledě pohybuje dobře, technicky je na tom dobře a na tréninku vypadala taky dobře. Už ani žádné zvláštní cviky nedělá. Jen klasické masáže. Věřím, že o medaili bude bojovat,“ řekl Novák.

I on proto sní. Jasně, že si pamatuje, jak před čtyřmi lety před pětikilometrovým závodem u novinářů říkal: „Martino, chci slyšet hymnu.“ Teď jí to už sice neříká. Ale u jeho přání stejně zůstává. „To platí, je to sen. Kdyby byla, byla by to senzace a mělo by to ještě větší příchuť po všech těch trablech v sezoně. Myslím, že překonala takového, že by to hodně dalších závodnic zabalilo a olympiádu vypustilo,“ dodal Novák.

Padne proto zlatý hattrick pro Martinu?

ROZHOVOR S MARTINOU SÁBLÍKOVOU PŘED STARTEM ZÁVODU NA 5000 METRŮ ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.
Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Titulní strana pátečního vydání deníku SportFoto sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

5. den na ZOH: yetti, závod robotů i švýcarská hvězda eskalátorů a internetu
Video se připravuje ...

4. den na ZOH: cheerleaders Kim Čong-una, jednička Francouz a strach na rampě
Video se připravuje ...

HLAVNÍ SOUPEŘKY

Esmee Visserová (Nizozemsko)
Narozena: 27. ledna 1996 (22 let)
Výška/váha: 170 cm/51 kg
Osobní rekord na 5000 m: 6,56,60 (30. prosince 2017 – Heerenveen)
Největší úspěchy: 1. místo na ME (2018 – 3000 metrů)

Mladá Nizozemka letí vzhůru jako raketa. Teprve vloni debutovala mezi elitou v SP a už nyní je považována za hlavní konkurentku Martiny Sáblíkové. Proč? Protože vyhrála na nejdelší trati i nizozemskou kvalifikaci. Netají se, že je perfekcionalistka, která natrénuje za týden až 26 hodin.  

Claudia Pechsteinová (Německo)
Narozena: 27. února 1972 (45 let)
Výška/váha: 166 cm/62 kg
Osobní rekord na 5000 m: 6:46,91 (23. února 2002 – Salt Lake City)
Největší úspěchy: 1. místo na ZOH (1994 – 5000 metů, 1998 – 5000 metrů, 2002 – 3000 a 5000 metrů, 2006 – stíhací závod), 2. místo na ZOH (1998 – 3000 metrů, 2006 – 5000 metrů), 3. místo na ZOH (1992 – 5000 metrů, 1994 – 3000 metrů), 1. místo na MS (1996 – 5000 metrů, 2000 – 1500 a 3000, víceboj, 2003 – 5000 metrů, 2004 – 3000 metrů)

Zkušená matadorka a aktivní legenda. Že jejích 45 let nehraje roli ukázala na jediné pětce v sezoně, kdy ve Stavangeru s časem 6:56,60 vyhrála. První pětku na olympiádě vyhrála, když Martině Sáblíkové bylo šest let. Celkem již má z této distance tři olympijská zlata, stříbro a bronz.

Ivanie Blondinová (Kanada)
Narozena: 2. dubna 1990 (27 let)
Výška/váha: 166 cm/62 kg
Osobní rekord na 5000 m: 6:55,88 (20. listopadu 2015 – Salt Lake City)
Největší úspěchy: 1. místo na MS (2016 – hromadný start), 2. místo na MS (2015 – hromadný start), 3. místo na MS (2017 – 5000 metrů)

A nebezpečí i z druhé strany oceánu. Rodačka z kanadské Ottawy dokázala letos porazit českou hvězdu ve Stavangeru a vloni obsadila na MS v Kangnungu bronzovou příčku, právě za Sáblíkovou a Pechsteinovou. V předchozím závodě na 3000 metrů se umístila na šesté příčce.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud