16. ledna 2018 • 13:30

Olympijská past na Samkovou: osmimetrový pád z výšky na startu!

Autor: mip, rou
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na olympijských hrách v Pchjongčchangu čeká snowboardcrossaře novinka, která nahání hrůzu. Svůj závod totiž budou startovat skokem z věže vysoké bezmála osm metrů. Eva Samková, která bude na ZOH 2018 obhajovat své zlato ze Soči, a další reprezentanti se na to připravují ve skiareálu Dolní Morava. Podívejte se v reportáži iSport TV, jak startovní past na snowboardisty vypadá a jaké na ní hrozí nebezpečí.



„Když člověk bude přemotivovaný a ten pohyb udělá moc rychle, nebo se trochu víc odrazí, tak to se nedá říct, že trošku spadne a bude to opakovat... to je prostě strašná pecka a hrozí zranění,“ upozorňuje na hrozící nebezpečí pod startovní věží, kterou si snowboardcrossaři postavili na Dolní Moravě, reprezentační trenér Marek Jelínek.

Na olympiádě bude z obřího skoku startovat šest lidí. „Pokud z téhle výšky dopadnete jen s trochu vychýleným těžištěm směrem nad hranu prkna, tak to prkno zatáčí. Pokud se tohle stane, tak okamžitě vybočíte, a buď můžete někoho srazit, nebo vás může srazit člověk, který startuje o tři brány vedle vás. V tu chvíli nemusíte udělat nic špatně a prostě končíte. To se mi na tom nelíbí,“ vysvětluje Jelínek.

Snowboardcrossaře čeká na olympiádě v Pchjongčchangu děsivý skok na startu, trénují na něj na Dolní Moravě
Snowboardcrossaře čeká na olympiádě v Pchjongčchangu děsivý skok na startu, trénují na něj na Dolní Moravě

„To by mohlo být riziko, někdo zahraní a srazí ty ostatní, to by mohl být trošku problém,“ připouští i Jan Kubičík, kterému by už nominace do Pchjongčchangu neměla uniknout. Sám si skok vyzkoušel na Dolní Moravě a napoprvé musel sbírat odvahu. „Jsou tam trochu zábrany, člověk má pudy přežití, takže nechce skočit ze sedmi metrů dolů,“ směje se brzy 22letý závodník. „Ale bylo to dobrý,“ dodává.

Samková se na skok ještě neodvážila

Obhájkyně olympijského triumfu Eva Samková se na nejvyšší patro startovní věže napoprvé neodvážila. „Přemýšlela jsem nad tím, že bych to skočila napoprvé, ale když jsem tady viděla, že když to člověku úplně nevyjde, tak spadne dál, tak by to bylo zbytečný. Přeci jen už mám pár operací kolenou za sebou a svý záda mám taky ráda,“ usmívala se Samková, když si vyzkoušela nižší „start pro začátečníky“.

Kdo přijde po Samkové? Snowboarďačka vychovává talenty na kempu
Video se připravuje ...

O taktice na hrozivě vypadající startovní skok měla ale jasno ještě před tím, než na něm začne trénovat. „Prostě to vyšlu a nějak to dopadne. Nic jiného asi nejde…“ nehledala Samková žádné kličky. „Kdo to zkoušel, tak říkal, že je to ze začátku trochu nepříjemný, ale ve skutečnosti je to jednoduchý,“ věří.

Hned po náročném startu bude v Koreji následovat vysoký skok zpět nahoru a ani zbytek trati nebude jednoduchý. Samková si olympijskou trať vyzkoušela už před dvěma lety. „Ten zbytek bude taky těžký, tenhle rok to asi ještě ztíží, co jsme viděli i podle nákresu. Takže tenhle skok dolů - když to bude dobře postavené a bude se dobře dopadat do toho rádiusu, tak není problém, je to i příjemný,“ tvrdila Samková nebojácně. Tak snad v Pchjongčchangu všechno dobře dopadne!

Program olympiády: Snowboard a snowboardcross na ZOH 2018 »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud