13. února 2018 • 09:06

Čerstvá zlatá medailistka Kimová děkovala tátovi, obětoval pro ni totiž práci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký podíl na zlaté olympijské medaili americké snowboardistky Chloe Kimové má i její otec. Když totiž bylo jeho dceři sedm let, vzdal se Kim Čong-čin práce inženýra, aby mohl podporovat její začínající sportovní kariéru.



Kimová na hrách v Pchjongčchangu ovládla dnešní závod v U-rampě. Čtyřnásobná šampionka zámořských X-Games se tak ve věku 17 let a 296 dnů stala nejmladší olympijskou vítězkou na sněhu. Překonala švýcarskou lyžařku Michelu Figiniovou, která v roce 1984 v Sarajevu vyhrála sjezd, když byla o 19 dní starší.

"Dneska jsem vyhrála pro celou rodinu, za všechno vděčím jí," řekla na tiskové konferenci Kimová. "Můj táta toho pro mě obětoval hrozně moc. Nevím, jestli bych něco takového dokázala, kdybych byla na jeho místě. Vzdát se úplně všeho jenom kvůli snu a jenom proto, že vaše dítě miluje sport, který dělá," dodala.

Její triumf sledovali přímo v Koreji i její rodiče a Kimová na otcovu pomoc často vzpomínala. ""Ale nerada o tom mluvím, protože táta se pak vždycky začne naparovat," uvedla se smíchem snowboardistka. "Teď to budu další tři roky poslouchat. Vždycky bude říkat: Pamatuješ, jak jsi o mně mluvila na tiskové konferenci," dodal.

Kim Čong-čin, který spolu se ženou odešel z Koreje ještě před narozením dcery, přidal, že skončit v práci si mohl dovolit, protože už dokázal rodinu finančně zajistit. Přiznal, že před závodem byl velmi nervózní. "Každý o ní sice mluvil jako o favoritce, ale nikdy nevíte, co se stane. Klidně mohla třikrát spadnout," uvedl. "Jakmile ale měla za sebou první jízdu, byl jsem v klidu a mohl jsem si užít zbytek dne," dodal.

Snowboardistkám v U-rampě jasně vládla mladá Američanka Kimová
Snowboardistkám v U-rampě jasně vládla mladá Američanka Kimová

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud