13. února 2018 • 16:03

Vojáčková ztratila paměť a byla bez ZOH. Teď chce křivdu napravit v Koreji

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardistka Kateřina Vojáčková si s účastí na olympiádě prožila pořádné peripetie. Nejprve nechyběla ve schválené nominaci, pak z ní ale vypadla po přepočtu mezinárodních kvót na úkor domácí Korejky a nakonec dostala možnost startu po zranění jedné ze soupeřek. A dnes dorazila do Pchjongčchangu.



"Byla jsem smířená, že neletím, ale říkala jsem si, že život jde dál. Nebylo to tak, že když nejedu na olympiádu, končí pro mě svět. Ale jsem strašně vděčná, že to dopadlo. V sobotu mi ve tři ráno psal trenér: 'Bal se, nespi, jedeš na olympiádu'," líčila jednadvacetiletá Vojáčková po příjezdu do olympijské vesnice.

Telefonát z Koreje, že se má přeci jen vypravit, znamenal nečekané, ale příjemné probuzení. "Já byla čtrnáct dnů zavřená doma. Ne, že bych trucovala, ale byla jsem hodně uzavřená do sebe, bylo to pro mě těžké období. Takové zklamání, učila jsem se i sama se sebou bojovat, člověk musí umět přijímat i prohry, sport nedělají jen výhry," řekla.

Cítila totiž křivdu. V žebříčku mezinárodní federace FIS klesla i kvůli vážnému zranění na poslední postupové místo a věděla, že se uvažuje o zařazení čtvrté Korejky. "Podle nějakých pravidel, která sice nejsou nikde sepsaná, ale vytáhla se, má pořádající země právo až na čtyři závodníky," vysvětlovala Vojáčková.

Dvacetiletá česká snowboardistka Kateřina Vojáčková miluje prkno a svého psa plemene husky...
Dvacetiletá česká snowboardistka Kateřina Vojáčková miluje prkno a svého psa plemene husky...

Proto chtěla svoji pozici vylepšit v posledním kvalifikační závodu Světového poháru, ale soutěž v Laaxu byla po dlouhých odkladech kvůli počasí zrušena. A nakonec Vojáčková skutečně z kvót federace FIS vypadla. "Korejka sice měla zlomenou ruku a potvrdila účast jen na Big Air, ale ty dvě disciplíny se slopestylem se vážou na jméno, takže není možné to rozdělit mezi dvě. Tak mě to hrozně mrzelo," řekla Vojáčková.

O olympiádu mále přišla kvůli ošklivému pádu na Světovém poháru koncem listopadu v Pekingu. V Big Airu po triku Backside 3 se jí zasekla zadní hrana prkna, Vojáčková spadla a udeřila se hlavou o zem. "Vypla jsem a nevím nic," konstatovala a prozradila, že ztratila paměť z celého měsíce předtím. "Vzpomenout si nemůžu. Znám ten příběh od trenérů."

V hlavě jí neutkvěl ani pobyt v čínské nemocnici. Další zprávu se dozvěděla v Praze - magnetická rezonance ukázala, že měla poškozené blány. "Měla bych na sebe být opatrná, že prý to není úplně sranda. Ale v pohodě, jenom dva měsíce po tom, když je velkej hluk nebo když jsou blikající světla, tak se úplně necítím dobře."

Ve freestyle snowboardingu je ale obtížné jezdit opatrně. "Samozřejmě se snažím, ale úrazy a otřesy mozku k našemu sportu patří," konstatovala.

Nakonec se ale zdá, že všechno dopadlo dobře. "Takovou pohádku by asi nikdo nevymyslel," usmála se Vojáčková, kterou čeká 19. února kvalifikace Big Airu. "Jsem z toho ještě trochu vyjukaná, je to pro mě nepopsatelný pocit tu být. Trochu mě mrzí, že jsem přišla o zahájení, ale myslím, že si to tu vynahradíme," dodala.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud