Romana Barboříková
10. prosince 2017 • 18:30

Český nápad dobývá svět! Olympijský festival „opisují“ ve Francii či Itálii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to čistě český nápad, který se na mezinárodním poli natolik zalíbil, že se bude šířit do světa. Řeč je o myšlence přiblížit olympijskou atmosféru v době konání Her těm, kteří nemohou být přímo v dějišti. V Česku to začalo olympijským parkem v roce 2014. V něm mohli lidé nejen na obrazovkách sledovat výkony českých sportovců, ale také si sami sporty vyzkoušet. A v únoru 2018 budou tento pocit moci zažít v rámci Olympijských festivalů i ve Francii, Itálii a Slovinsku.



Vyzkoušeno, ověřeno, sepsáno do manuálu a česká myšlenka olympijských parků může do světa. A samozřejmě zůstane i v domácím prostředí, kde se mohou fanoušci z celé země přijet podívat a zasportovat si do Brna a Ostravy. Ovšem pod novou značkou Olympijský festival.

„Už od podzimu 2016 vedeme intenzivní jednání s Mezinárodním olympijským výborem. Naše myšlenka se jim líbila od samého začátku, ale také od začátku byl pro ně problém s názvem. Olympijský park je totiž přímo v dějišti Her, takže by se to mohlo plést. Proto přišli s názvem Olympijský festival. My se přizpůsobíme, jen máme problém si na ten název zvyknout, když jsme měli od roku 2014 olympijské parky,“ usmál se otec myšlenky Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru (ČOV).

V příštím roce, kdy se konají Hry v jihokorejském Pchjongčchangu, budou festivaly kromě Česka v dalších třech zemích (Francie, Itálie, Slovinsko). „V roce 2020 při olympiádě v Tokiu už by se měly rozšířit do celého světa,“ doplnil místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy Roman Kumpošt.

V Čechách vyrostou hned dva olympijské parky
V Čechách vyrostou hned dva olympijské parky

V únoru příštího roku si tak budou moci vyzkoušet to, co už Češi zažili, ve francouzském Grenoblu. „Tam je to navíc v rámci padesátiletého výročí konání olympijských her, což je díky Jiřímu Raškovi symbolické i pro nás,“ uvedl Kumpošt.

Olympijský festival Brno, Ostrava: Program parků

České fanoušky však zajímá, kam se budou moci vypravit oni. Zatímco při Hrách v Soči 2014 byl park pouze v Praze, tentokrát budou zimní radovánky přichystané v Brně a v Ostravě. „Jednou z našich podmínek je, že chceme vidět nadšení a zájem municipalit o to Olympijský festival hostit, což v Brně a Ostravě bylo jednoznačné. V Ostravě byl navíc park už při letních Hrách v Riu de Janeiro a v místních klubech pak zaznamenali obrovský zájem dětí o sportování, což je další z parametrů,“ vysvětlil Kejval.

V Brně bude dějištěm festivalu místní výstaviště, konkrétně pavilon Z. „Nakoupí ledové plochy, které budou využívat na stejném místě i v dalších letech, což je přesně to, čeho chceme dosáhnout, aby odkaz Her měl dlouhodobější charakter,“ pochvaloval si Kejval.

V Ostravě pak hledejte v okolí Ostravar arény. „A budeme zde nabízet možnost vyzkoušení sportů i v horách, konkrétně v Bílé, Mostech u Jablunkova, Karlova pod Pradědem a Kopřivné,“ dodal místopředseda pro ekonomiku a marketing Libor Varhaník.

K dispozici sportovním nadšencům budou například ledové plochy, běžkařské dráhy, skokanské můstky, vyzkoušet si tak budou moci celou řadu zimních sportů.

Že nejste z končin, kde se budou Olympijské festivaly konat? Ani to nemusí být překážkou. Například z Prahy budou České dráhy vypravovat speciální olympijské vlaky. „Ty vás dovezou přímo na festival a jízdenka zároveň poslouží jako vstupenka,“ řekl Kejval.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud