Ondřej Němec
8. února 2018 • 21:04

Ceremoniál zkrátí mráz. Hry v Koreji startují, Samková přivede 40 Čechů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympiádu v Pchjongčchangu odstartuje ceremoniál v rytmu kvapíku. Bude se jednat o jeden z nejkratších úvodů Her v historii. Za vše může mimořádně chladné počasí. Slavnostního průvodu se za Českou republiku zúčastní kolem čtyřiceti sportovců, v jejichž čele ponese vlajku snowboardkrosařka Eva Samková. Zahájení ZOH 2018 v Koreji sledujte ONLINE zde >>



Slavnostní zahájení pod diktátem počasí. Ač zpráva o tom, že je na zimních olympijských hrách zima, může znít komicky, faktem je, že dvacet stupňů pod nulou má na Hry značný vliv.

Hodně to bude znát už při samotném zahájení. Slavnostní ceremoniál potrvá jen dvě hodiny s ohledem na diváky, kteří budou vystaveni silnému chladu a větru. Organizátoři proto přichystali na stadionu zástěny proti větru, osmnáct vyhřívaných stanů a čtyřicet ohřívačů. Každý divák navíc dostane balíček na zahřátí. V něm najde pláštěnku, deku, čepici, hřejivé polštářky na ruce i nohy a hřejivou podložku na sezení.

Českou vlajku při nástupu výprav ponese Eva Samková, olympijská vítězka ve snowboardcrossu z olympiády v Soči v roce 2014. Samková by měla jít v čele čtyřicetičlenného zástupu reprezentantů. „Tolik jich tvrdilo, že tady budou a půjdou,“ prozradil Martin Doktor, šéf výpravy českého olympijského týmu.

Zahájení se nezúčastní například rychlobruslařka Martina Sáblíková i biatlonistky, které už zítra čeká boj o medaile. Slavnostní pochod tradičně zahájí řecká výprava, na počest země, kde olympijské hry vznikly. Reprezentanti dalších zemí budou přicházet podle pořadí v korejské abecedě. Jako poslední nastoupí společně pod vlajkou sjednocení výpravy pořadatelské Jižní Koreje a Severní Koreje.

ONLINE ze zahajovacího ceremoniálu sledujte ZDE>>>

Vzhledem k tomu, jaké napětí mezi oběma zeměmi panuje, se jedná o veliké gesto. Nicméně jak připomněl deník New York Times, ke společnému nástupu obou zemí došlo v minulosti již devětkrát. Mimo jiné v Aténách v roce 2004, kdy reprezentanti obou zemí nesli modrou a bílou vlajku symbolizující sjednocenou Koreu, a na zimních olympijských hrách v roce 2006. Poslední společný pochod se uskutečnil na asijských zimních hrách v roce 2007.

Uvítací ceremoniál pro jednotlivé výpravy v olympijské vesnici v Pchjongčchangu
Uvítací ceremoniál pro jednotlivé výpravy v olympijské vesnici v Pchjongčchangu

Pořadatelé stále tají, kdo zapálí olympijský oheň. „Poslední člen štafety s pochodní musí být někdo, jehož příběh má vztah k mezinárodnímu společenství,“ naznačili jen. Podle spekulací by to mohla být krasobruslařská hvězda Kim Ju-na, olympijská vítězka z Vancouveru a stříbrná ze Soči.

Ačkoli jsou podrobnosti o tom, co bude obsahem zahajovací show, tajné, agentura Reuters uvádí, že se vše ponese v duchu propojení korejských dějin a tradic s aspekty moderní kultury.

Olympijský stadion v Pchjongčchangu má kapacitu pro 35 tisíc diváků. Bude však sloužit jen pro ceremoniály, ne pro soutěže. Tribuny jsou montované a po olympijských a paralympijských hrách budou rozebrány. V hlavní budově vznikne olympijské muzeum. V daném kraji se bude jednat o mimořádně významnou událost. V celé oblasti Pchjongčchang (v překladu Vesnice na rovinaté plošině) totiž žije necelých padesát tisíc obyvatel.

ONLINE ze zahajovacího ceremoniálu sledujte ZDE>>>

Olympijská vítězka Eva Samková bude vlajkonoškou české výpravy v Koreji >>

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud