Martin Hašek
10. února 2018 • 04:55

Sáblíková trpěla bolestí, co vše musela zvládnout před bojem o medaile?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PCHJONGČCHANGU | Ve Vancouveru zlato, v Soči stříbro. A v Koreji? Málem předčasná cesta domů. Rychlobruslařská šampionka Martina Sáblíková bojovala po většinu sezony s krutou bolestí zad. A po prvních trénincích v Koreji také s hodně černými myšlenkami. „První den tréninku jí to vůbec nešlo. Vypadala, jako by neuměla bruslit,“ popisuje její dlouholetý trenér Petr Novák. „Chtěla jsem letenku zpátky do Česka,“ přiznává sama Sáblíková. Jakou šanci a v jakém rozpoložení tedy jedna z největších českých medailových nadějí nastoupí do dnešního závodu na 3000 metrů? A co všechno musí pro možný úspěch obětovat?



Na předchozích olympiádách Martina Sáblíková už před startem většiny svých závodů téměř držela v ruce voucher na medaili. A její soupeřky se ze samého respektu téměř třásly. Dnes ji na rychlobruslařském Kangnung Ovalu ale čeká úplně jiné dobrodružství. A nejspíš opět i pořádně bolestivé.

ONLINE: Závod Martiny Sáblíkové na 3 000 m sledujte ZDE »

Bolest je nyní její každodenní chleba. A to nejen při tréninku, ale i při pravidelných terapiích s fyzioterapeutem Janem Cuřínem. „Tréninkem se záda zhorší, zatáhnou se. Večír se to musí posunout zpátky na začátek. Takže každý večer je směna,“ popisuje dennodenní až dvě hodiny dlouhé terapie.

Sáblíková při nich bez přehánění trpí. „Vím, že ji to hodně bolí, nejvíc bedra, když se snažíme protáhnout nohy. Ona sama říká: Vím, že to musí být. A když je nejhůř, zakousne se do polštáře…,“ popisuje Cuřín.

Ještě horší než bolavé tělo však je, když bolí duše a člověk přestává věřit ve své schopnosti. A právě to se Martině Sáblíkové v Koreji před pár dny stalo. „Ze začátku jí to vůbec nešlo a vypadala, jako by neuměla bruslit,“ vzpomíná trenér Petr Novák. „Měla náladu pod psa, podle toho se i chovala. Tak jsem jí řekl: Máš kliku, že jsou momentálně všechny lety obsazené, jinak letíš domů!“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud