Ivo Pospíšil
18. února 2018 • 16:05

Finiš na krev! Bál jsem se, že jsem prohrál, řekl Fourcade po výhře o špičku boty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Byl to finiš hodný olympijských šampionů. Oba naplno, oba na dno sil… oba se po přetnutí pomyslné pásky svalili na zem. A čekali… na fotofiniš, který měl rozhodnout. „Už jsem se bál, že jsem to zase prohrál, “vyprávěl Martin Fourcade, který nakonec jen o pár milimetrů zdolal v závodě s hromadným startem Simona Schemppa. „Stříbro beru,“ přiznal Němec.



Dolétli oba do cíle, oba vystrčili svou nohu napřed a svalili se na zem. Simon Schempp se jen ohlédl, zatímco Martin Fourcade bouchl pěstí do země,

„Myslel jsem, že to Simon zvládl a já jsem zase prohrál. Už před čtyřmi lety jsem takhle prohrál finiš o první místo s Emilem Hegle Svendsenem a říkal jsem si, že to není možné, že to ztratím znovu,“ vyprávěl francouzský biatlonista.

A organizátoři si dávali s rozhodnutím opravdu na čas,… až nakonec po delší chvíli však jen vyhlásili: 1. Fourcade, 2. Schempp. Rozdíl? 0,00, Následně pak přidali fotografii, která rozhodla. Pár milimetrů…špička boty.

Dramatický závěr závoduFoto sport

„Věděl jsem, že to bude těžký závěr, a vím, že Simon je dobrý finišman, zatímco tohle není má parketa. Posledních dvacet metrů jsem cítil, že mě stahuje víc a víc a soustředil jsem se na ten finiš. Jsem spokojený. V této disciplíně jsem byl druhý před čtyřmi lety i před osmi ve Vancouveru, takže jsem rád, že to teď dopadlo,“ uvedl Fourcade.

Hodně diskuzí pak vyvolala i závěrečná taktika Francouze, u nějž nebylo dlouho jasné, jakou dráhu pro finiš zvolí. Nakonec na poslední chvíli vybral prostřední a Schempp ho musel ještě objíždět. I tady Němec ztratil.

„Simon je dobrý finišman, takže jedna z mých hlavních šancí, bylo to takhle udělat. Nebylo v tom však nic neférového, jel před tím, takže jsem si volil lepší dráhu, tu veprostřed. Byla to šťastná volba, ale vybojoval jsem si ji,“ přiznal Fourcade a i Schempp uznal:

„Na takovéto finiše musíte být zkušený, ale každý závod je jiný. Důležitá je hlavní síla v rukou, ramenou a je nutné udělat vše technicky správně. S Martinem to už ve finiši znám, bojovali jsme třeba takhle i před pár měsíci v Hochfilzenu. Tím jeho manévrem jsem sice trochu ztratil, ale ne moc. Trochu ale ano.“

Jak tedy stříbro bral? Vyhrál ho, nebo ztratil zlato?

„Ne, ne, je to moje první medaile na olympiádě, takže jde jednoznačně a o vyhrané stříbro,“ usmál se.

Naopak pro Fourcada to již byla šestá olympijská medaile v kariéře a čtvrtá zlatá. Tímto se zařadil mezi nejlepší francouzské olympioniky všech dob. „Je to něco neuvěřitelného. Vyrostl jsem na tom, že jsem sledoval biatlon v televizi, takže být teď v této pozici je pro mě ctí. Nebyl to před olympiádou můj cíl, ale jsem rád, že to takhle dopadlo,“ dodal Fourcade.

A to ještě další bude moci brát v úterý nebo v pátek. V závodě smíšených štafet a mužských štafet.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud