23. prosince 2013 • 11:15

Žádný mejdan! Pančochová chce ze Soči medaili. Ale vadí jí zničená příroda

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci snowboardingu se mají na olympijských hrách v Soči na co těšit. Česká reprezentantka Šárka Pančochová je ve skvělé formě a po premiérovém triumfu na závodech Světového poháru ve slopestylu je rozhodně kandidátkou na jednu z medailí. "Kdyby se mi podařilo skončit na olympiádě na bedně, tak by to bylo úplně nejlepší. Je ale spousta faktorů, které to můžou ovlivnit," říká.



"O medaili samozřejmě budu bojovat, ale základem úspěchu je být v klidu a odjet svoji jízdu. Rozhodně tam nepojedu kvůli mejdanu," hlásí česká naděje v atraktivním slopestylu, který si v Soči odbude olympijskou premiéru.

Pančochová už je v disciplíně plné triků při skocích, sjíždění zábradlí a různých překážek vicemistryní světa v La Molině 2011, v minulé zimě jako první Češka vyhrála seriál World Snowboard Tour a byla druhá na X-Games.

"Loňské úspěchy jsou výsledkem dlouhodobé práce a tréninku. Mám radost, že mi funguje spolupráce s trenéry Martinem Černíkem a Jožinem Toufarem," konstatuje třiadvacetiletá závodnice, která se na olympiádu kvalifikovala i v U-rampě.

Kombinovat obě disciplíny je náročné a navíc kvůli zranění rampu v poslední době moc netrénovala. "Budu jí dávat víc času v lednu, ale slopestyle je pro mě priorita," tvrdí Pančochová.

Olympiáda je pro ni megaakce, která má svá pozitiva i negativa. "Sleduje ji spousta lidí. Je to šance přiblížit snowboarding lidem, kteří nemají ponětí, o co se jedná," vysvětluje s tím, že se těší i na setkání s jinými sportovci.

Česká snowboardistka Šárka PančochováFoto Barbora Reichová (Sport)

Zároveň ovšem nemá radost z toho, že se kvůli jediné akci, jakou je olympiáda, v podstatě likvidují malá horská střediska. "Bohužel jsem trochu zklamaná, že se kvůli olympiádě často zničí životní prostředí, čehož je Soči krásným příkladem," říká otevřeně.

"Navíc se za to utratí nemožný balík peněz, což mi přijde v dnešní době jako nehorázné plýtvání, které tak trochu postrádá smysl," dodává kriticky.

Její oblíbený slopestyle bude sice na olympiádě nováčkem, žádné přehnané soupeření v něm prý ale nenastalo. "Jenom je teď trochu panika, protože se všichni snaží kvalifikovat. Ale pořád se podporujeme a pomáháme si na kopci," uvedla snowboardistka.

Letní přípravu Pančochové narušilo zranění. Na začátku zimy je ale v pořádku. "Cítím se stoprocentně," ujistila a o své tělo se pečlivě stará. "Po ježdění se o to snažím, cvičím v posilce, dělám strečink a jógu, což mi hodně pomáhá," řekla.

Slopestyle, to je disciplína plná triků při skocích, sjíždění zábradlí a různých překážek. Šárka Pančochová si připsala první triumf ve Světovém poháru
Slopestyle, to je disciplína plná triků při skocích, sjíždění zábradlí a různých překážek. Šárka Pančochová si připsala první triumf ve Světovém poháru

Před sezonou trénovala nové triky. Dokonce kvůli tomu trávila čas v japonském tréninkovém centru Saitama Quest, v kterém skákala do obřích polštářů. Snaží se co nejvíce posunout náročnost své jízdy, aby mohla pomýšlet na výhry.

"Ještě se mi nepodařilo zařadit Backside 900 do jízdy kvůli podmínkám. Mám ale nové triky na switch, které už jsem vyzkoušela. Ještě bych chtěla trénovat na velkých skocích před olympiádou a najet si všechno na sto procent," plánovala. Světový pohár v Copper Mountains ale ukázal, že i stávající prvky mohou stačit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud