Jiří Punčochář
12. února 2014 • 17:20

Vodka a kaviár. Tak slaví Podladtchikov, vládce nad U-rampou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci ho milují. Přináší jim zábavu se snowboardem pod nohama i bez něho. Švýcar ruského původu Jurij Podladčikov, alias I-Pod, je v centru pozornosti po svém úterním vítězství na U-rampě. Tohoto chlapíka musíte mít rádi.



Svůj výjimečný trik YOLO vymyslel snowboardista Jurij Podladtchikov před třemi lety pro dívku, aby zaujal její pozornost. „Divila se, že jsem ho nepojmenoval po ní,“ rekapituluje s odstupem času v Rusku narozený Švýcar.

Z námluv tehdy sešlo. Pyšná princezna se Podladtchikovovi ozvala až včera ráno, den poté, co díky zmíněnému triku vyhrál olympijský závod na U-rampě.

„Rozdáme si to přece jen?“ zeptal se jí rozespalý šampion.

„Už ne. Ty máš teď to zlato. Už nejsi cool,“ překvapila ho odpověď.

Lásku si ani na opakovaný pokus nezískal, toho ale Podladtchikov litovat nemusí. Když novináři chtěli vědět, kde vlastně žije, vzhledem k tomu, že jako dítě prošel Ruskem a Nizozemím, než zakotvil ve Švýcarsku, vysvětlil jim: „Přestěhoval jsem se do Curychu. Mám tam byt za divadlem, u jezera. To je ta část, kde jen řeknete: ty jeden šťastnej parchante.“

Jeho příběh je další z neuvěřitelných olympijských pohádek. Když mu byly jen čtyři roky, vzali ho rodiče z Ruska do Nizozemí, za další čtyři roky do Švýcarska. Na olympiádě v Turíně závodil ještě za svoji původní vlast. Zlato už vyhrál jako Švýcar – v Rusku.

„Je to šílené slyšet kolem sebe ruštinu. Moc rád mluvím rusky, připomíná mi to strašně moc věcí z dětství,“ vyznal se. Vedle ruštiny vedl tiskovou konferenci taky v němčině a v angličtině. Pouze holandsky mluvit odmítl.

Přitom ještě během finálového dne na U-rampě se spíš zdálo, že Podladtchikov dostojí pověsti muže, který ty největší finálové závody nezvládá. V kvalifikaci se mu katastrofálně nedařilo a za nejlepšími zaostával.

VIDEO: Podladčikovovův výkon z X-Games

Tehdy mu zavolal jeho otec. „Jsi v Rusku, všechno máš v rukou. A ty vypadneš v semifinále? Zvoráš to zrovna teď?“ vynadal mu. Podladtchikov se následně vzpamatoval, kousek po kousku se zlepšoval a ve finále už kraloval.

V tomhle excentrikovi vůbec aby se čert vyznal. V roce 2011 se bavil na večírku tak, že do automatu za tankování benzínu do auta šel zaplatit kompletně nahý jen s čepicí před rozkrokem. Obdivuje modelku Kate Mossovou, nejraději by ji fotil na titulní stránku časopisu Vogue. Na oslavy má jednoduchý recept: „Vodka a kaviár.“

Ale taky se přihlásil na univerzitu, kde bude od podzimu studovat historii umění a fotografii.

Málem neprošel z kvalifikace, nakonec ale slavil výhru.Foto Reuters

„To víte, je to dobré pro cvičení mozku. Plus na zabití volného času,“ kření se.

Mozek si dříve procvičoval s otcem. Ten mu snowboard (a taky skateboard) zakazoval kvůli strachu z otřesů mozku, a motivoval ho tím, že nad ním mladý Jurij musí vyhrát partii šachu, aby mu vysněnou zábavu povolil.

„Hrál bez královny a stejně to trvalo měsíc, než se to povedlo,“ přiznává Podladtchikov.

Naštěstí nakonec tátu dokázal udolat. V úterý večer svoji snahu se snowboardem korunoval v Soči. Nejvíc oslnil trikem YOLO, nazvaným podle iniciál slov anglické teze Žiješ jenom jednou.

Nakonec by byl ochoten udělat výjimku a pojmenovat ho po ženě.

„Kdyby to byla Kate Mossová, tak jo.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud