Ivo Pospíšil
14. února 2014 • 17:50

Soukalovou zradila mokrá podložka: Neskončím, dokud tu medaili neudělám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejtěžší závod v životě. Gabriela Soukalová projela cílem olympijského vytrvalostního závodu biatlonistek naprosto vyčerpaná a chvíli ani nevěděla, kolikátá je. Dvě chyby na střelnici jí odsoudily na nepopulární čtvrté místo – v Soči už podruhé.



„Nejsem smutná, jen jsem strašně vyčerpaná. Už v poslední rovince jsem cítila křeče,“ popisovala po drsných 15 kilometrech největší česká medailová naděje. „Nepamatuju, kdy jsem se tak strašně vydala ze všech sil,“ dodala v cíli Soukalová.

Pomyšlení na olympijskou medaili ji prý v závodě trochu tížilo. „V hlavě to bylo, čekala jsem od sebe asi moc. Medaili by chtěl každý, ale adeptů je strašná spousta. Být dvakrát v top pětce je úspěch,“ snažila se sympatická blondýnka smýšlet pozitivně.

„Minulý rok jsem se rozsypala z mistrovství světa, tam jsem si říkala, že ještě nejsem tak silná. Teď jsem o hodně silnější než vloni,“ říkala Soukalová, která věděla, že na poslední střelbě bude střílet o medaili.

„Tajně jsem doufala, že jsem se poučila z chyby, kterou jsem udělala ve stíhačce. Věděla jsem, že tady to bude všechno, nebo nic,“ vykládala čtyřiadvacetiletá závodnice, která jela od druhé střelby s jednou chybou. A na poslední položce přidala druhou, která ji definitivně připravila o šanci na medaili.

Vyčerpaná Gabriela Soukalová v cíli vytrvalostního závodu, kde dojela čtvrtá
Vyčerpaná Gabriela Soukalová v cíli vytrvalostního závodu, kde dojela čtvrtá

Víc ji ale mrzela právě první chyba. Při té prý částečně zaúřadovala podložka, ze které závodnice střílí. „Byla strašně mokrá, jak se tam nahrnul sníh. Nohy se mi rozjely tak, že jsem to nemohla udržet,“ popisovala Soukalová své potíže, které vyústily v extrémně pomalou střelbu a jednu minelu.

Nakonec to stačilo jen na další čtvrté místo, čímž připomněla svého kolegu Ondřeje Moravce, který bral dvě „brambory“ na loňském světovém šampionátu. A v Soči přišlo stříbro.

„Jestli se to na mě přeneslo, tak ačkoliv je to za čtyři roky, doufám, že budu o hodně odolnější. Budu mít aspoň motivaci, že přeci nenechám v rodině jen jednu medailistku. Budu dělat biatlon do doby, než ji budu mít taky,“ slíbila Soukalová s odkazem na svou maminku Gabrielu starší, která získala před třiceti lety olympijské stříbro v běžkařské štafetě v Sarajevu.

Ale bronzová medailistka z domácího MS má ještě šanci i v Soči: ve štafetě žen, ve smíšené štafetě i v závodě s hromadným startem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud