Martin Hašek
21. února 2014 • 12:17

Brutální závod skikrosařek. Přežila jsem, našla pozitiva Zemanová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SOČI | Drsný závod musely zvládnout skikrosařky na olympijských hrách. Na náročné trati s mokrým sněhem a dlouhými lety vzduchem se některé závodnici zranily už v tréninku, dvě závodnice odváželi záchranáři na nosítkách. Češky Andrea Zemanová a Nikol Kučerová přežily, vypadly ale v osmifinále. Vyhrála Kanaďanka Marielle Thompsonová.



Andrea Zemanová byla v cíli smutná, že v závodě nevydržela déle, ale oddechla si, že těžkou trať zvládla bez úhony.

„Super, přežily jsme náročnou trať,“ řekla Zemanová. „Měla jsem docela těžké soupeřky, ale zase jsme jely ve třech, protože se soupeřky zranily už v trénincích. Já jsem taky spadla, nevím, jestli to někdo z holek zvládnul bez pádů. Mám akorát naražené holeně z těch velkých skoků. Ono to v televizi nevypadá, ale je to, jako bych najížděla na skokanskou rampu. Vidím jenom mraky, oblohu. Pak jenom čekám, jak to dopadne.“

Skikrosařky sice nelétaly do padesátimetrových vzdáleností jako muži včera, i tak je ale drsná trať pořádně prověřila. Většina závodnic se po pádech dostala do cíle po svých Němku Annu Wörnerovou a Chilanku Stephanie Joffroyovou ale museli odvážet záchranáři.

Kučerová upadla už v kvalifikaci, doklouzala až do záchranné sítě, narazila si bok a do osmifinále nešla v nejlepším rozpoložení.

„Odrazila jsem se daleko, váha šla dopředu a já jsem spadla a zamotala jsem se,“ popisuje Kučerová. „Trenéři byli docela rádi, že jsem se vymotala, protože si mysleli, že mám urvaná obě kolena. Ještě mi v cíli řekli, že když jsem nedojela, že nebudu moct jet finale. To mě položilo. Pak naštěstí řekli, že můžu závodit.“

Skikrosařkám byly kvůli počasí zrušeny dva tréninky. Kvalifikace se navíc musela přerušovat kvůli špatné viditelnosti.

„Podmínky nám moc nepřály, já jsem mokrá ještě teď. Ale měli to všichni stejní. Počasí neporučíme, i když jsme v Rusku,“ řekla Zemanová, která pokračuje v rodinné tradici. Jejím otcem je sjezdař Bohumír Zeman, mimo jiné vítěz kombinace na legendárním Hahnenkammu.

„Předevčírem jsem s ním mluvila. Včera už mě nechal, ať se soustředím. Závod jako každý jiný, akorát olympijský,“ líčila Zemanová.

Kučerová, která už v kariéře stála na stupních vítězů ve Světovém poháru, si náročnou trať pochvalovala, na postup do čtvrtfinále ale její výkon nestačil.

„Ono je to náročné spíš psychicky, než technicky. Mně to právě sedělo. Mně se líbí, že je to velký. Holky se toho často bojí, nně to spíš hraje do karet,“ řekla Kučerová. „O velké chybě nevím, asi jsem dělala spoustu malých. Prostě mi ujížděly. Byla jsem trochu rozhozená z pádu v kvaldě. Nebylo to takové jako v tréninku."

Akrobatické lyžování:

Skikros - ženy:

1. Thompsonová, 2. Serwaová (obě Kan.), 3. Holmlundová (Švéd.), 4. Davidová (Fr.), 5. Näslundová (Švéd.), 6. Ofnerová (Rak.), 7. Cremaová (Austr.), 8. Smithová (Švýc.), 9. Wörnerová (Něm.), 10. Müllerová (Švýc.), ...21. Zemanová, 24. Kučerová (obě ČR) vyřazeny v osmifinále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud