Martin Hašek
23. února 2014 • 14:00

Lukáš Bauer po trápení na padesátce: Neříkám, že končím

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SOČI | Běžec na lyžích Lukáš Bauer zakončil olympiádu v Soči trápením na bruslařské padesátce a už příští neděli ho čeká slavný Vasův běh. Další osud jeho kariéry je ale zatím nejistý. Pořád však není vyloučeno, že trojnásobný olympijský medailista pojede ještě za čtyři roky do korejského Pchjongčchangu.



Jestli to byl poslední olympijský závod Lukáše Bauera, bude mu připomínat, že sport obnáší kromě úspěchů taky krušné zážitky.

„Vytrápil jsem se tam strašně. Každý kopec, který jsem měl vylézt, mi vždycky přišlo, že jsem začal dobře a přes vršek jsem se nemohl překulit. Fakt boj...“ říkal Bauer v cíli, kam dospěl jako jednatřicátý, o dvě místa za nejlepším Čechem Petrem Novákem.

Nemusí to ale být loučení. Ani s vrcholovou kariérou, a možná ani s tou olympijskou.

„Mám za sebou pět olympijských her. Jestli budu v Koreji, to nikomu slibovat nebudu. A ani nebudu říkat, že tam nebudu,“ líčil Bauer. „Nechci říkat, že končím, abych se pak náhodou nevracel a obráceně. Nechme se překvapit, já se taky nechám překvapit.“

Bauerovi je sice už šestatřicet let, v Soči se ale po několika slabších letech, poznamenaných zraněními, vrátil do absolutní špičky. Na klasické patnáctce skončil pátý a výtečný výkon předvedl i ve štafetě.

„Určitě bych lyžovat chtěl, ale záleží na spoustě faktů, které my zkušenější musíme vzít v potaz. A to je věk a rodina,“ vysvětluje Bauer.

„Během jara se uvidí, jak se k tomu postaví svaz a sponzoři, protože je to o financích. Když se to dá do kupy a budu schopen se připravit tak, abych byl schopen předvést slušné další sezony, tak bych rád pokračoval. A pokud ne, tak můžu se vztyčenou hlavou odejít.“

Vasák je pěkná hovadina

K prodloužení kariéry může Bauerovi pomoct i další účinkování v laufařském seriálu Ski Classics, který je už několik zim na vzestupu. Reprezentant má smlouvu u švédského týmu COOP, kterému letos slíbil účast ve dvou závodech. Proto se také v neděli vydá poprvé v kariéře na start slavného Vasova běhu. A pak ho zřejmě čeká ještě závěrečný Årefjällsloppet.

Bauer v Soči

15 km klasicky - 5. místo

Štafeta - 8. místo

50 km bruslením - 31. místo

„Bylo jasné, že do olympijských her nemůžu jet žádný lauf. Ale mám povinnosti k týmu. Takže, pokud nebude ve středu extrémně mimo, tak budu v neděli na startu Vasáku. Ale spíš si myslím, že z pozice pokusit se pomoci týmu a vidět tu trať pro další sezony,“ říká Bauer, který má z devadesátikilometrového závodu na paměť úprku pozdějšího švédského krále Gustava Vasy před Dány respekt.

„Dozvídám se samé dobré věci. Je to hovadina. Vemte si, že jsem tady dojel padesátku a ještě bych jel další čtyři kola...“

Další angažmá v maratonském seriálu by mohlo pomoci i prodloužení účinkování v reprezentaci. Roli bude hrát taky složení realizačního týmu. Trenér Miroslav Petrásek, který je u mužstva od roku 2000, před rokem oznámil, že po olympiádě v Soči bude končit. Zatím ale není vyloučena ani varianta, že bude dál pokračovat. V neděli Petrásek s médii nehovořil.

50km s hromadným startem zaběhl Bauer na ZOH nejlépe v roce 2002, skončil osmý.
50km s hromadným startem zaběhl Bauer na ZOH nejlépe v roce 2002, skončil osmý.

„Takhle jsme to spolu nerozebírali, není čas,“ vysvětluje sportovní ředitel běžeckého úseku Četmír Skrbek. „Teď nikdo neřekne, jak to u nás na konci dubna dopadne, a jací budou trenéři. Musíme vše zanalyzovat, až skončí sezona.“

Bauer připouští, že mu záleží na tom, kdo bude mít od jara za národní tým zodpovědnost.

„Co se týče mého dalšího působení v lyžování, třeba i cestou laufů a možnosti kombinovat to, bude hrát roli, kdo tam bude,“ říká Bauer. „Určitě ale budoucnost nespojuju s Mírou Petráskem a ani jsem neříkal, že by mě těšilo, kdyby skončil. Je to jeden faktor z mnoha.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud