16. ledna 2012 • 17:51

Ruští oligarchové platí za zlato na OH částkou ve výši 10 milionů korun!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruští sportovci si na letošních olympijských hrách budou moci vydělat velmi slušné peníze. Podle viceprezidenta národního olympijského výboru Ahmeda Bilalova si za zlato přijdou minimálně na půl milionu dolarů (10 milionů korun). Anglický deník The Telegraph tvrdí, že za úspěchy rádi zaplatí ruští oligarchové.




Tyčkařka Jelena Isinbajevová už mezi boháče dávno patří, olympijský titul z Londýna ale může zabezpečit i méně známé ruské ruské sportovce.

„Záleží na každé federaci, ale vím, že zápasnická federace platila za zlato z Pekingu pět set tisíc dolarů. Existuje samozřejmě také prezidentský fond. Do něj dávají peníze bohatí lidé a z nich se budou po Hrách platit speciální bonusy,“ vysvětloval deníku The Telegraph Ahmed Bilalov, sám bývalý reprezentant v zápase a současný člen ruského parlamentu.

„Většina hlav ruských federací jsou bohatí lidé a mají pro sportovce připraveny i speciální bonusy jako auta a byty,“ dodal Bilalov.

Minulé olympijské hry v Pekingu skončily pro Rusko zklamáním, protože jeho sportovci přivezli domů jen 23 zlatých medailí a v celkovém pořadí tak jasně zaostali za Čínou a Spojenými státy americkými. Při Hrách na evropské půdě chtějí Rusové získat zpátky postavení sportovní supermocnosti.

Ocenění sportovců si vezme na starost i Vladimir Lisin, nejbohatší muž Ruska, který šéfuje asociaci letních sportů.

„Má třicet milard dolarů, takže když každému dá milion dolarů, nebude to pro něj tak moc,“ říká Bilalov.

Tradice bohatého odměňování olympijských vítězů sahá až do starověkého Řecka. Český olympijský výbor vypsal pro Hry v Londýně milion a půl korun za zlato, 700 000 za stříbro a 400 000 za bronz. Naopak britští sportovci nedostanou od svého olympijského výboru ani libru.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud