Květoslav Šimek
18. května 2022 • 09:53

Ostrý rozjezd kvalifikace na Velkou pardubickou. Startují dva vítězové

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned dva vítězové Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se v sobotu představí v úvodní kvalifikaci na 132. ročník nejprestižnějšího domácího dostihu přes překážky. Oba připravuje legendární Josef Váňa starší. Mezi jedenácti přihlášenými jsou Theophilos (DK iSport-Váňa) s Josefem Bartošem a No Time To Lose (Paragan Horseboxes) s Ondřejem Velkem. Dvanáctiletý Theophilos vyhrál v roce 2019, o rok starší No Time To Lose v roce 2017. Sobotní program začíná ve 13 hodin, kvalifikační Cena města Pardubic je naplánovaná na 14.45, celkem se poběží devět dostihů.



Právě Váňovi svěřenci ovládli poslední dva ročníky první kvalifikace. No Time To Lose ji vyhrál před rokem, Theophilos před dvěma lety. Zatímco pro třináctiletého matadora půjde o první start v sezoně, Theophilos byl před třemi týdny druhý v Prvomájové steeplechase.

„Byla to dobrá příprava pro kvalifikaci,“ komentoval žokej Marek Stromský. „Výkon špatný nebyl. Theo je kůň chystaný do Pardubické, ne na Prvomájovou. Půjde nahoru, nebál bych se.  S výhledem pro Velkou pardubickou bych ho vůbec nezatracoval. Je už starší, rychlost se trochu ztrácí, ale vytrvalost roste. A Váňovci to vždycky umí na podzim vypilovat.“

Podobně je na tom i No Time To Lose, který bude ve třinácti letech na startu nejstarší. Párkrát už se zdálo, že jeho kariéra směřuje ke konci, ovšem v minulé sezoně si vedl skvěle. První kvalifikaci před rokem s Ondřejem Velkem senzačně vyhrál s kurzem 20:1 a ve Velké pardubické brali cenné čtvrté místo.

Theophilos s Markem Stromským (uprostřed) překonávají Irskou lavici v prvomájové steeplechase
Theophilos s Markem Stromským (uprostřed) překonávají Irskou lavici v prvomájové steeplechase

Hned v první kvalifikaci se představí několik dalších adeptů na vysoká umístění pro překážkový vrchol sezony. Osmiletý Mr Spex (Lokotrans) od trenéra Luboše Urbánka byl při premiéře ve Velké pardubické třetí. Tentokrát se ale musí obejít bez stájové jedničky Jana Kratochvíla, který si odpykává trest z dostihů v Itálii. V sedle bude zkušený Martin Liška.

Ke špičce patří i desetiletý Player (Nýznerov) trenérky Lenky Kvapilové. Před dvěma lety byl ve Velké pardubické druhý, loni skončil s Marcelem Novákem na Taxisu. Na stupně vítězů se dvakrát probil i dvanáctiletý Stretton (Nýznerov) od trenéra Stanislava Popelky. V roce 2018 byl třetí, o rok později druhý. Povede ho Jaroslav Myška. A senzačně bronzový byl ve Velké 2019 Chicname de Cotte (Quartis-Zámecký vrch) trenéra Pavla Vítka. V sedle bude Ludovic Solignac.

Ambice neskrývá ani slovenský trenér Jaroslav Brečka, který do kvalifikace posílá jedenáctiletého bělouše Stara (MPL Racing) s Lukášem Matuským a devítiletého Kaiserwalzera (DS Millennium). V jeho sedle bude špičkový amatérský jezdec Patrick Mullins, který v březnu zářil na festivalu v Cheltenhamu. Na největším překážkovém mítinku světa získal tři vítězství a ve festivalovém šampionátu skončil celkově druhý.

V rámcových dostizích se představí i druhý kůň unikátního syndikátu DK iSport-Váňa. Pětiletý hnědák Lucky Valentine je po drobných zdravotních komplikacích v pořádku a čeká ho překážková premiéra v Pardubicích. Je přihlášený do steeplechase čtvrté kategorie na 3350 metrů, povede ho tréninkový partner Anton Andrejevič Orčinskij.

Lucky Valentine v minulé sezoně startoval nad překážkami dvakrát. Při premiéře v Lysé nad Labem s Orčinským nedokončili, v Mostě doběhli druzí. Na první vítězství kariéry stále čeká, v pěti rovinových startech byl před dvěma lety nejlépe druhý ve Slušovicích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud