Romana Barboříková
18. září 2015 • 18:22

Vzpomínky pomáhají. Hradilek bojuje v Londýně o další medaili

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Na tomto vodáckém kanálu už kajakář Vavřinec Hradilek jednou obrovský úspěch slavil. V roce 2012 zde vybojoval stříbrnou olympijskou medaili. A teď je zde zpět, aby usiloval o medaili z mistrovství světa. První krok už udělal, v pátek postoupil hned v první kvalifikační jízdě do finále, stejně jako další dva Češi Jiří Prskavec a Ondřej Tunka. V neděli tak všechny tři čeká nejprve semifinále a poté případná finálová desítka.



Jednoduché to ale Hradilek nemá. Už týden ho trápí zánět průdušek. „Ještě když jsme sem přijeli, to bylo dobré, pak se to ale začalo prát. Trápí mě hlavně velký kašel,“ přiblížil mistr světa z roku 2013. Jeho kvalifikační jízdu to ale neovlivnilo. „Já na to moc nemyslel. Fyzicky na tom teď nejsem úplně nejlíp, ale mně to je jedno. Jsem tady od závodění, nebudu se tím stresovat, prostě to tak je.“

Také proto jel v kvalifikaci spíš na jistotu. „Byla to taková dost pojištěná jízda. Díval jsem se na tabuli, abych viděl mezičas, a když jsem viděl, že je to dobré, tak už jsem to úplně nerval. Jinak jsem si všechny brány spíš jistil, ty nájezdy byly lehčí. Co jsme si řekli, to jsme udělali.  Den před námi dost dávali padesátky, tak jsem si to radši hlídal,“ pronesl muž, který má z nedávné doby nepříjemnou zkušenost s neoprávněnou padesátisekundovou penalizací, která ho stála celkové vítězství ve Světovém poháru.

Na kanále v Londýně není od olympiády poprvé a vždy tady jezdí rád. „Mám to tu rád, to pomáhá. Ale jsem schopný vyhrát i na trati, kterou nesnáším. Vůbec tohle neřeším. Jsem tu a mám hroznou radost, že tu zase můžeme závodit,“ řekl osmadvacetiletý kajakář.

Moc dobře si také uvědomuje, že právě zde mu začíná cesta za další olympijskou účastí příští rok v Riu de Janeiro. Díky účasti ve finále totiž dostanou čeští kajakáři a kanoisté bonusové body do národní nominace, která se jede příští rok na jaře. V každé kategorii může jedna země poslat na OH pouze jednoho závodníka, takže body navíc se mohou hodit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud