Romana Barboříková
17. září 2015 • 18:34

Prskavec má po deseti letech novou loď. Rychleji už jet nejde, říká

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Že má výrazně těžší loď než ostatní závodníci? To kajakář Jiří Prskavec neřešil. Deset let jezdil na stejném typu lodi, protože na ni byl prostě zvyklý. Chvíli před mistrovstvím světa, které právě hostí olympijský kanál v Londýně, ale udělal radikální změnu a jezdí na úplně jiném typu lodi. „Mnohem rychleji točí. Když uděláš něco špatně, tak tě vytrestá. Ale když to uděláš správně, jede. Rychleji to podle mě už nejde,“ popisuje rozdíl vicemistr světa z Prahy 2013.



Na první pohled vypadá úplně stejně jako loď, na které Jiří Prskavec odjel třeba červnový závod Světového poháru v Praze. Modro-bílá kombinace a k tomu modré pádlo s černými listy. „Nemůžu to měnit, oni by mě na vodě ani nepoznali. Já jsem modro-bílý jezdec. A jezdím tak odmalička,“ vysvětlil Prskavec.

Zatímco vizuelně k žádné změně nedošlo, pro samotného závodníka je dost výrazná. „Mnohem rychleji ta loď točí. Když uděláš něco špatně, tak tě vytrestá. Ale když to uděláš správně, jede. Rychleji to podle mě už nejde,“ říká letošní mistr světa a Evropy do 23 let. A právě kontinentální šampionát vyhrál už s novou lodí. „Úplně jsem nevěděl, jak to s tou novou lodí půjde. Nebyl jsem si jistý, ale když jsem ve finále předvedl skvělý výkon, tak jsem se utvrdil, že ta změna byla k dobrému. Psychicky mi to přidalo,“ přiznává dvaadvacetiletý kajakář.

Když mu slovenský výrobce dodal novou loď na otestování, nebyl přesvědčený, že by zrovna tohle byla ta pravá. Už dříve totiž nějaké jiné lodě testoval. „Ostatní lodě se mi zdály moc jednoduché, což mě nebavilo,“ usmívá se. Navíc vyměnit loď po deseti letech, když už na ni byl zvyklý…

Ale před měsícem, kdy dostal novou loď, změnil názor. Ale chvíli si na ni musel zvykat. Měl však na to dostatek prostoru. Pro úspěch na mistrovství světa se totiž rozhodl, že vynechá poslední dva závody Světového poháru, i když si v něm vedl velmi dobře.

I s novou lodí už ale musel řešit problém. Aby mu lépe vyhovovala, dohodl se s výrobcem na drobných úpravách. Ty však vedly k tomu, že je loď křehčí a český reprezentant ji už třikrát zlomil.

„Už je ale zalepená a vypadá jako nová,“ ujišťuje před kvalifikací. Ta je na programu dnes vedle Prskavce v ní jedou ještě stříbrný olympijský medailista z Londýna Vavřinec Hradilek a nováček v reprezentaci Ondřej Tunka. Semifinále a finále se jede v neděli. Vedle medailí z mistrovství světa jsou ve hře i účastnická místa na OH v Riu de Janeiro příští rok a bonusové body do národní nominace

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud