Romana Barboříková
25. dubna 2016 • 05:00

Olympijská vítězka do Ria nejede, Hilgertová se ale na startu objeví

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmou účast na olympijských hrách už jejich dvojnásobná vítězka Štěpánka Hilgertová nevybojovala. I přesto je ale s výsledky nominačních bojů spokojená. Po devětadvacáté v řadě je totiž součástí reprezentačního týmu. Navíc jméno Hilgertová v Riu de Janeiro v srpnu chybět nebude. Neteř Hilgertové Amálie tam totiž pojede jako předjezdkyně.



Mrzí vás, že se na OH posedmé nepodíváte?
"Ono už na podzim byly karty celkem rozdány, musela bych v nominačních závodech fakt excelovat. Ale s tím, jak příprava probíhala, bych asi měla být spokojená. Já nechci říkat konkrétní číslo, těžko se odhadují, na olympiádu to sice bylo otevřené, ale ta šance v číslech pro mě byla hodně malá. A poté, jakou naše holky nasadily úroveň, tam byla naopak i celkem slušná šance, že v tom týmu vůbec nebudu. A pak tam bylo to mezitím, že skončím na pozici, kde jsem, což je docela dobré."

Mluvíte o své přípravě. Co se během ní stalo?
"Na podzim jsem normálně začala přípravu, ale potom se ozvala ta má ramena, takže jsem si musela dát pauzu, pořádně je doléčit a pak teprve trénovat dál."

Jaké máte tedy teď plány? Jaké závody pojedete?
"Pojedu Evropu a pak... já vlastně na termínovku vůbec nekoukala. Mně připadalo předčasné plánovat. Jediné, co jsem věděla, že v půlce května je Evropa v Lipťáku. Teď kouknu, jaké jsou tam svěťáky a kdy se co jede."

Nevěděla jste ani, kdy je olympiáda?
"To jsem teda fakt nevěděla. Někdy v srpnu. Kdy, to mě moc nebralo. Ale budu se dívat."

Nemrzí vás přeci jen trochu, že ji budete sledovat jen u televize?
"Asi trošku jo. Je to tak, že nás na té slušné úrovni jezdí víc, které by se na tom startu rády viděly, ale jak probíhaly nominace v dalších státech, tak to člověka stavělo nohama na zem. Protože těch superšpičkových lidí, co tam nejedou, je strašně moc. Minulá olympijská vítězka a stříbrná z MS v Londýně budou taky sedět u televize, i Martikán a spol. Jede tam jen jedna loď, je to pro ten sport škoda, ale kdybychom všichni brali jen první místo a nikdy nic jiného, tak bychom ten sport nemohli dělat s radostí. A já ho chci dělat s radostí."

Nějakou dobu jste v posledním nominačním závodu, který jste potřebovala vyhrát, abyste si ještě udržela naději na OH, vedla. Věřila jste dole v cíli, že by to ještě mohlo klapnout?
"Ne. Z téhle nominace jsem nejlepší výkon zajela ve Veltrusech, tady tam byly tak výrazné zádrhele, že nevím, co by musely holky všechno obušit, aby padly za mne. Někdy se stává jednooký králem, ale ne v závodě takové úrovně, tak dobrých holek."

Je podle vás Kateřina Kudějová víc než důstojnou nástupkyní?
"Každopádně, jede tam jako aktuální mistryně světa, to je vizitka jednoznačná, není o čem hovořit. Byla jsem důstojnou reprezentantkou na minulé olympiádě, přesto že už tehdy se ozývaly hlasy, že by tam měla jet Kača, protože je mladší a progresivnější. Ale teď už to má podložené dalšíma čtyřma rokama zkušeností, má tam velké světové medaile. Je to takové, jaké to má být."

Další vaší nástupkyní by mohla být i vaše neteř Amálie...
"To je taková zajímavá perlička, ale jméno Hilgertová ani letos na olympiádě chybět nebude. Amálka byla nominovaná ICF (Mezinárodní kanoistická federace) na předjezdkyni, takže letí do Ria. Hilgertovou tak na startu uvidíte."

O své další sezoně se rozhodnete zase v zimě?
"Jasně."

Štěpánka Hilgertová se na olympiádu do Ria nepodívá (archivní foto)
Štěpánka Hilgertová se na olympiádu do Ria nepodívá (archivní foto)


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud