17. června 2017 • 14:43

Česká Troja! Přindiš obral Prskavce o hattrick, slavili i Kašpar a Šindler

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští kajakáři opět po roce ovládli pražský Světový pohár ve vodním slalomu. V Troji tentokrát zvítězil Vít Přindiš před králem předchozích dvou ročníků Jiřím Prskavcem. Dělilo je od sebe 83 setin, Prskavce o úspěšnou obhajobu připravila dvousekundová penalizace za dotyk branky. Zlato v závodě deblkanoistů oslavili i Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem, kanoistka Monika Jančová prohrála jen se dvěma Britkami a získala bronz.



Čeští kajakáři podobně jako před rokem ukázali, že jsou na domácí vodě v Troji nejlepší. Sice neobsadili první čtyři místa jako loni, ale na stupně vítězů k sobě pustili jen Němce Sebastiana Schuberta.

Přindiš tentokrát porazil krále předchozích dvou ročníků Prskavce. Dělilo je od sebe 83 setin. Přindiš stejně jako loni jel ve finále poslední, protože vyhrál semifinále. Nevěděl, jak si vedou jeho soupeři. "Neposlouchal jsem to, ale věděl jsem, že když si pojedu to svoje, tak můžu jet stejně rychle jako v první jízdě, což se víceméně povedlo a stačilo to na první místo. Takže je to úžasné," řekl.

Jiří Prskavec jako první gratulant vítězi Vítu Přindišovi na domácím SP v Troji
Jiří Prskavec jako první gratulant vítězi Vítu Přindišovi na domácím SP v Troji

Prskavce o úspěšnou obhajobu připravila dvousekundová penalizace za dotyk třinácté branky a další chybičky. "Dnes jsem si říkal, že touhle jízdou by to (vítězství) nebylo zasloužené. Myslím, že je dobře, že mě Vítek porazil a že vyhrál," komentoval finále úřadující mistr světa.

Obhájce stříbra Ondřej Tunka ve finále neprojel branku a skončil sedmý, vloni třetí Vavřinec Hradilek byl prvním nepostupujícím semifinalistou.

Kašpar se Šindlerem vítězstvím mezi deblkanoisty navázali na bronz z nedávného mistrovství Evropy. V bývalé olympijské disciplíně za sebou nechali dvě francouzské dvojice. Se ztrátou téměř tří sekund skončili druzí Gauthieur Klauss a Matthieu Péché a třetí byli kontinentální šampioni z Tacenu Pierre Picco a Hugo Biso. Všichni medailisté dokončili finále v náročných větrných podmínkách s dvousekundovou penalizací.

Čeští reprezentanti v průběhu jízdy slyšeli, že na mezičasech vedou. "Slyšeli jsme už i na startu všechny ty časy, které byly nastavené tak, že jsme věděli, že musíme jet rychle, že do toho musíme šlapat, nic nehlídat a jet naplno," vyprávěli.

Ondřej Karlovský a Jakub Jáně při obhajobě bronzu skončili i kvůli třem chybám sedmí, Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm byli s deseti trestnými sekundami devátí.

Nejlepší z českých kanoistek Jančová nestačila jen na dvojici britských soupeřek. Hned za ní skončila vicemistryně Evropy Tereza Fišerová následovaná Evou Říhovou. Jančová si oddechla po semifinále, které pro ni bývá psychicky nejnáročnější fází soutěže. "Pak jsem se snažila jet co nejlepší jízdu. Dokonce jsem ji zrychlila, což jsem byla překvapená, protože ta vrchní pasáž nebyla úplně podařená v mým podání," popsala finálovou jízdu. Když viděla Fišerovou v závěru trati chybovat, uvěřila ve stupně vítězů.

Závod vyhrála stejně jako na nedávném mistrovství Evropy v Tacenu Kimberley Woodsová, jež jako jediná sjela finálovou trať bez penalizace. Stříbrná Mallory Franklinová byla suverénně nejrychlejší, ale dopustila se tří dotyků branek. Jančová s Fišerovou měly na kontě po jednom.

Disciplínu slalomcross, při které jezdí slalomáři v plastových kajacích vyřazovací rozjížďky, vyhrála Amálie Hilgertová. Mezi muži triumfoval Novozélanďan Mike Dawson před trojicí domácích kajakářů Hradilkem, Tunkou a Přindišem.

SP ve vodním slalomu v Praze-Troji:

Muži:
K1: 1. Přindiš 88,55 (0), 2. Prskavec (oba ČR) -0,83 (2), 3. Schubert (Něm.) -2,89 (0), ...7. Tunka -53,28 (50), v semifinále 11. Hradilek (všichni ČR).

C2: 1. Kašpar, Šindler (ČR) 104,66 (2), 2. Klauss, Péché -2,76 (2), 3. Picco, Biso (všichni Fr.) -5,27 (2), ...7. Karlovský, J. Jáně -9,39 (6), 9. Koplík, Vrzáň (všichni ČR) -16,18 (10).

Ženy:
C1: 1. Woodsová 111,15 (0), 2. Franklinová (obě Brit.) -3,98 (6), 3. Jančová -6,41 (2), 4. Fišerová -11,06 (2), 5. Říhová (všechny ČR) -23,07 (4).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud