1. června 2019 • 13:00

Kajakář Dostál vyhrál SP v Duisburgu. Fuksa byl mezi kanoisty druhý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Josef Dostál vyhrál na Světovém poháru v Duisburgu závod na 1000 metrů a vylepšil bronzovou příčku z úvodní regaty v Poznani. Kanoista Martin Fuksa obsadil na olympijské trati stejně jako před týdnem v Polsku druhé místo. Deblkanoisté Tomáš Janda a Filip Dvořák vybojovali na pětistovce osmé místo.



Stříbrný olympijský medailista Dostál vyhrál v Německu rozjížďku i semifinále a také ve finále si počínal suverénně. Rychlejší start měl jen vítěz z Poznaně Portugalec Fernando Pimenta, v polovině trati už ale vedl český reprezentant a první místo uhájil až do cíle.

Český kajakář si vzal k srdci slova trenéra Karla Leštiny, který mu vytýkal opatrnou jízdu z Poznaně. "Tentokrát jsem jel vabank. Před startem jsem si dělal srandu: první, nebo smrt. První pětistovku jsem měl hodně rychlou, snad nejrychlejší, co jsem v kiláku kdy jel. Pak už jsem to udržel, povedlo se to," popsal závod.

Pimenta naopak v závěru nestačil na Rusa Romana Anoškina, bronzového olympijského medailistu z Ria, a Bálinta Kopasze z Maďarska. Portugalský mistr světa se propadl na čtvrté místo.

Fuksa, který rovněž v rozjížďce ani v semifinále nezaváhal, měl dnes nejrychlejší první polovinu. Pak se ale před něho dostal v deváté dráze jedoucí Francouz Adrien Bart a slavil vítězství. "Většinou vydrží jet tak osm set metrů a pak jde dozadu, ale teď to zvládl až do cíle, takže respekt. Samozřejmě mě trochu mrzí, že mě předjel, ale na druhou stranu jsem rád, že jsem dojel druhý a mám zase medaili, což mě nakopává," řekl Fuksa. Třetí skončil Polák Tomasz Kaczor.

Kajakářka Barbora Betlachová byla na kilometrové trati ve finále B čtvrtá, kanoista Janda skončil po pětistovce s Dvořákem osmý i na kilometru v béčku.

Na pětistovce se ve finále B srovnaly juniorské posádky deblkajaků Ondřej Mašek, Martin Sobíšek a Vilém Kukačka, Jan Vorel na čtvrtém a pátém místě. Kajakář Jan Štěrba byl v béčku čtvrtý, kanoistka Jana Ježová na dvoustovce sedmá.

Dostál odpoledne spolu s Radkem Šloufem postoupil do nedělního finále deblkajaků na 500 metrů, juniorští medailisté Kukačka a Vorel v semifinále neuspěli. Deblkanoistky Jana Ježová s Lenkou Jandovou pojedou na pětistovce finále B.

Semifinále na 500 metrů v neděli čeká kanoisty Fuksu a Dvořáka, na dvoustovce postoupily do semifinále deblkajakářky Eliška Betlachová, Anežka Paloudová. Z prvního místa v rozjížďce jde do semifinále čtyřkajak Špicar, Nepraš, Havel, Zavřel, postoupila i druhá česká posádka Veselý, Mašek, Stejskal, Sobíšek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud