24. srpna 2019 • 12:23

Medaile pro Česko! Dostál slaví na MS stříbro, vyjel účast na olympiádě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Josef Dostál získal na mistrovství světa v Szegedu stříbro na kilometru a vybojoval účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Obhájce bronzové medaile v závěru podlehl jen domácímu Bálintu Kopaszovi a zajistil si již desátý cenný kov ze světových šampionátů, z toho sedmý individuální. Pro českou výpravu v Maďarsku získal první cenný kov.



Vážil si především zisku olympijského místa i toho, jak závod zvládl takticky. Dlouho se držel obhájce titulu Fernanda Pimenty z Portugalska. "Nechtěl jsem ho nechat ujet, aby mu moc nenarostla křídla," řekl Dostál. Domácí Kopasz nebyl daleko zpět a v závěrečných stovkách metrů drtivě zaútočil. "Kolem 750 metrů jsem už tušil, že je tam s námi, a jestli předvede ten finiš, co umí, že to bude špatný," popisoval Dostál. Maďar se kolem něj i Pimenty přehnal a vyhrál o sekundu a čtvrt.

Bratrům Petru a Martinu Fuksovým na deblkanoi postup na olympiádu unikl. Ve finále obsadili na kilometrové trati poslední deváté místo, k zajištění účasti v Tokiu přitom potřebovali porazit alespoň jednu loď. O naději je ve finále definitivně připravila vlna, kterou dostali do stříbrných Kubánců.

"Když ji dostanete, chvíli na ní můžete jet, ale pak když vás přejde, začne to házet ze strany na stranu a nemůžete zabírat. Hodně vás stahuje směrem k bójím, tam ani nemůžeme moc pádlovat, abychom nebyli diskvalifikovaní," řekl Petr Fuksa. V závěru už rezignovali a nabrali velkou ztrátu.

Na singlu pak Martin Fuksa uspěl v odpoledním semifinále olympijského kilometru, na němž obhajuje stříbro. Do nedělních bojů o medaile postoupil z druhého místa za Brazilcem Isaquiasem Queirozem Dos Santosem. Suverénní postup slavili i Dostál s Radkem Šloufem na deblkajaku. Při premiérovém společném startu na MS zajeli nejrychlejší čas ve svém semifinále a dál bojují o místo pro Tokio.

Kanoista Filip Dvořák obsadil na neolympijské trati na 500 metrů šesté místo. Vyhrál olympijský šampion Němec Sebastian Brendel, velký soupeř Martina Fuksy na kilometru. Deblkajak Jan Vorel, Vilém Kukačka dojel při premiéře mezi seniory ve finále neolympijské pětistovky sedmý.

Desáté zlato v řadě na velké mezinárodní akci na trati 200 metrů slaví kajakářka Lisa Carringtonová. Novozélandská šampionka neprohrála na sprinterské dvoustovce na mistrovství světa od roku 2011, postupně do své sbírky přidala osm titulů z MS a dvě olympijská zlata.

Ve finále dvoustovky kanoistek naopak překvapila teprve sedmnáctiletá Američanka Nevin Harrisonová, která svůj debut ozdobila titulem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud