28. února 2020 • 11:29

Tvrdý trest za rozmlácení vzorků kladivem. Plavec má zákaz na 8 let

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kontroverzní čínský plavec Sun Jang dostal za porušení antidopingových pravidel osmiletý distanc. Kvůli trestu, který dnes oznámila sportovní arbitráž CAS, přijde o letní olympijské hry v Tokiu. Trojnásobný olympijský šampion bude pykat za incident ze září 2018, kdy po dopingové kontrole nařídil svému doprovodu rozmlátit vzorky své krve kladivem.



Osmadvacetiletý Číňan za to dostal od Mezinárodní plavecké federace (FINA) jen napomenutí, ale Světová antidopingová agentura (WADA) se proti tomuto verdiktu odvolala a požadovala zastavení činnosti na dva roky až osm let.

Arbitráž CAS sledovaný případ loni v listopadu projednávala veřejně, což není obvyklé. Slyšení provázely problémy s překladateli. Za nepřesné a neúplné překlady, které frustrovaly Sun Jangovy právní zástupce, se omluvil i předseda poroty CAS. Potíže s překladateli zdržely vynesení verdiktu.

Sun Jang několikrát porušil antidopingový protokol, dostal trest na 8 let
Sun Jang několikrát porušil antidopingový protokol, dostal trest na 8 let

V něm se trojice arbitrů nakonec jednomyslně přiklonila k horní hranici požadovaného trestu. „Sportovec (Sun Jang) nedokázal doložit, že měl pádné důvody ke zničení svých dopingových vzorků a odmítnutí dopingové kontroly, když byl z jeho pohledu porušen protokol pro odebírání vzorků,“ uvedl CAS v odůvodnění verdiktu. „WADA je spokojena, že spravedlnosti bylo v tomto případě učiněno zadost,“ řekl generální ředitel WADA Olivier Niggli.

Sun Jang se naopak okamžitě ohradil. „Tohle není fér. Pevně věřím ve svou nevinu. Rozhodně se odvolám, aby pravdu poznalo více lidí,“ řekl agentuře Sin-chua. Může se obrátit na švýcarský nejvyšší soud, ale agentura AP upozornila, že odvolání může postavit jen na specifických procedurálních důvodech.

V Číně hvězda, jinde podvodník

Jedenáctinásobný mistr světa Sun Jang rozděluje plavecký svět. V rodné Číně patří k největším sportovním hvězdám, ale řada konkurentů ze světové špičky ho označuje za podvodníka. Táhne se to od roku 2014, kdy si v utajení odpykal tříměsíční distanc za užití zakázaného stimulantu. Číňané, kteří ho potrestali, to oznámili až po vypršení trestu a Sun Jang nepřišel o žádný velký závod.

Na loňském mistrovství světa v Koreji ho Australan Mack Horton a Brit Duncan Scott při dvou medailových ceremoniálech ignorovali, nepodali mu ruku a při fotografování stáli opodál. FINA kvůli tomu pohrozila plavcům sankcemi za protesty na stupních vítězů.

Současný trest vyprší Sun Jangovi v únoru 2028, kdy mu bude 36 let. V létě v Tokiu nebude obhajovat zlato na 200 metrů volný způsob. Další dvě zlaté olympijské medaile získal v roce 2012 v Londýně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud