14. dubna 2011 • 15:20

Račice kandidují na pořádání MS 2015 v kanoistice

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český svaz kanoistů kandiduje na pořádání mistrovství světa v rychlostní kanoistice v roce 2015. O tom, zda bude jeho kandidatura s Račicemi úspěšná se rozhodne v pátek na zasedání Mezinárodní kanoistické federace (ICF) v Paříži.



Českou výpravu tam zastupují reprezentační trenér a dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, který je též sportovní ředitelem račické kandidatury. Spolu s ním v Paříži vystoupí místopředseda organizačního výboru Pavel Šebesta, Hana Charvátová za rozhodčí a moderátorka Dana Sklenaříková.

Kongres ICF v Paříži vybírá pořadatele pro mistrovství světa ve všech svých odvětvích pro roky 2013 až 2015. Právě rok 2015 je nejnabitější, protože jde o poslední světový šampionát před olympijskými hrami 2016 v brazilském Riu de Janieru. A jak v rychlostní kanoistice, tak i ve vodním slalomu se lze z toho mistrovství světa přímo kvalifikovat na tuto olympiádu. Také proto Češi kandidují s Račicemi, aby zvýšili své naděje na úspěch a na počet možných olympioniků.

Račice se o pořadatelství utkají se třemi soupeři. Tím nejtěžším a nejznámějším je německý Duisburg, kde se každoročně jezdí závody Světového poháru. Přihlášku podaly také italský a portugalský svaz s Milánem a Montemor-O-Velho.

Posádka čtyřkajaku: Ondřej Horský, Jan Souček, Daniel Havel, Jan ŠtěrbaFoto Jan Saudek


Mistrovství světa dospělých v rychlostní kanoistice se konalo na území bývalého Československa jedinkrát. V roce 1958 ho hostila Praha.

Každý z kandidátů má 15 minut pro své představení. Češi si vylosovali druhé pořadí a 29lčennému sboru, který hlasuje o pořadatelích, představí Račice ve filmu, na který naváží proslovy Martina Doktora a Dany Sklenaříkové.

„Šance na úspěch se nedají odhadnout,“ říká pár hodin před volbou Martin Doktor a pokračuje: „Pro nás hovoří tradice rychlostní kanoistiky v Česku a bývalém Československu. A možná i to, že poslední šampionát jsme pořádali před více než 50 roky. Nevýhodou je, že na rozdíl od Němců a Italů nemáme svého člověka v komisi, která rozhoduje.“

„Závodník“ Martin Doktor by dal hlas právě Račicím, což vysvětluje slovy: „Kdyby se mělo striktně rozhodovat podle toho, jaké mají být podmínky na trati pro olympijskou kvalifikaci, Račice by musely stoprocentně vyhrát. Máme totiž velice dobře situovanou a konstruovanou dráhu, co se týká větru a vln, která zaručuje férově stejné podmínky pro všechny závodníky.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud