7. července 2022 • 13:35

Čech Faměra je mistrem světa ve vodním pólu! V Barceloně ho poznávají na ulici

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako největší úspěch dosavadní kariéry bere vodní pólista Martin Faměra titul mistra světa, který o víkendu získal s národním týmem Španělska. Stal se tak prvním českým světovým šampionem v bazénových plaveckých sportech. Třiatřicetiletý odchovanec Strakonic má nyní další plán, chce získat medaili z olympijských her. Faměra to ve čtvrtek řekl ČTK.



Nedávno skončené mistrovství světa podle Faměry naznačuje ambice španělské reprezentace na olympiádě v roce 2024 v Paříži. „Beru to jako první krok k tomu, abychom za dva roky dosáhli opět na zlato. Samozřejmě to bude hodně těžké, protože zápasy ve čtvrtfinále, semifinále i finále jsou nesmírně vyrovnané a rozhoduje i štěstí,“ uvedl.

Faměra výkonnostně brzy přerostl Strakonice a přes angažmá v Košicích, ve Francii a v Německu se dostal až do Barcelony. Španělé záhy začali vyřizovat potřebné kroky k tomu, aby získal jejich občanství. Povolení ke startu za španělský národní tým dostal v lednu 2020. Loni s ním skončil na olympijských hrách v Tokiu na čtvrtém místě. „Pět šest týmů může myslet na zlatou medaili, a jak jsem říkal, zápasy pak rozhodují detaily,“ řekl Faměra.

Španělé patřili mezi favority i na letošním mistrovství světa v Budapešti. „Atmosféra byla fantastická, turnaj se odehrával v mecce vodního póla na legendárním pólistickém bazénu. Každý den bylo vyprodáno,“ uvedl k šampionátu v Maďarsku, kde vodní pólo patří mezi národní sporty.

Český vodní pólista Martin Faměra se stal se Španělskem mistrem světa
Český vodní pólista Martin Faměra se stal se Španělskem mistrem světa

Španělský tým procházel turnajem suverénně. Dlouho výtečně zvládal i finále s Itálií, které se však v závěru podařilo vyrovnat a souboj rozhodly trestné hody. V nich uspěli Španělé. „Myslím si, že si každý z hráčů ulevil, když jsme zvítězili. Přece jenom byl na nás vyvíjen tlak ze všech stran, byli jsme vedeni jako jeden z favoritů turnaje,“ uvedl Faměra.

Úspěchy ve vodním pólu mu zajistily také popularitu. V Barceloně jej poznávají lidé na ulici. „Občas se mi to stane. V Česku je to jiné, ve Strakonicích nebo i jinde mě nikdo nepoznává. Přece jen vodní pólo u nás není tak populární sport,“ řekl.

Přestože nyní nastupuje za španělskou reprezentaci, není vyloučeno, že by se v budoucnosti mohl vrátit do českého národního týmu, v němž v minulosti působil. V Barceloně však plánuje minimálně ještě dva roky zůstat a s klubem má dohodu na možné prodloužení kontraktu ještě o jednu sezonu po olympiádě v Paříži.

„Uvidíme, co pak bude. Ale rozhodně neplánuji do konce smlouvy Barcelonu opustit. Je to klub, který staví především na Španělech a cizince moc neangažuje. Takže je pro mě pocta, že jsem tu nabídku dostal. A navíc na klubové scéně už není nic lepšího. Je pár týmů, které jsou na stejné úrovni, ale Barcelona je i vynikající místo pro život,“ řekl Faměra.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud