19. února 2017 • 19:30

Otec Koukalové: Popularity je moc. Ale snaží se být vzorná dcera

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se popularity týče, vylétla česká biatlonová hvězda Gabriela Koukalová po právě skončeném MS v Hochfilzenu opět o kus výš, dost možná sahá na paty i Jaromíru Jágrovi. Sama z toho ale prý až tak nadšená není. "Je toho až příliš. Ona popularitu nemá až tak moc ráda, je to pro ni náročné psychicky," vysvětluje její otec Karel Soukal, který s manželkou dorazil do Rakouska na závěr šampionátu.



Po úspěšné olympiádě v Soči 2014 i loni po zisku velkého glóbu za celkový triumf ve Světovém poháru se cítila Gabriela Koukalová ze slávy dost vyčerpaná. Přitom se snaží držet nohama na zemi. "A maminka ji stále uzemňuje," usmíval se Soukal při rozhovoru s českými novináři po závěrečném závodě na MS.

S matkou Gabrielou Soukalovou, bývalou běžkyní na lyžích a medailistkou z olympijské štafety v Sarajevu 1984, se dlouho starali o přípravu Koukalové. "Teď jen občas jdu já nebo manželka pomoct na střelnici. Ale spíš ji někam jen dovezu," doplnil.

Otec Koukalové vzpomíná: Byla šikovná na fotbal i atletiku
Video se připravuje ...

Občas roztržitá Koukalová, která do minulé sezony jezdila pod dívčím jménem Soukalová, se přes zimu ani nedostane domů. "Teď jsme ve stadiu, že my jezdíme za ní," podotkl Soukal. Podle jeho slov se Koukalová po úspěších nezměnila. "Snaží se být vzorná dcera, nemůžu říct ani popel proti jejímu chování," vyzdvihuje.

Soukal měl už před lety, kdy jeho dcera začínala s biatlonem, dojem, že by mohla prorazit. "Od začátku jsem byl celkem optimista, protože hned od začátku, jak vzala flintu do ruky, tak jsem si myslel, že by to mohlo být dobrý," uvedl.

Otázkou je, jak dlouho ještě bude Koukalová závodit. Prohlásila totiž, že za rok po olympiádě skončí. "Je to její věc. Ať si to udělá, jak chce. Myslím, že kdyby se jí už nic nepovedlo, tak to i tak bylo bezvadný," řekl Soukal, ale na dodatečnou otázku, co by si sám přál, dodal: "Byl bych docela rád, kdyby ještě vydržela."

Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen - čtěte ZDE »

Už tomu nechávám volný průběh

Rodiče české biatlonové hvězdy Gabriely Koukalové dorazili na mistrovství světa do Hochfilzenu až na tu - pro jejich dceru - už lehce smolnější část. Místo tří medailí tak naživo viděli dvě čtvrtá místa. Poté, co Koukalová nedotáhla štafetu na stupně vítězů, ji otec utěšoval v náručí.

Gabriela Koukalová v rukou českého realizačního týmu poté, co jí jako stříbrné medailistce z individuálního závodu dali hobla
Gabriela Koukalová v rukou českého realizačního týmu poté, co jí jako stříbrné medailistce z individuálního závodu dali hobla

Triumf ve sprintu viděl minulý týden ještě v televizi. "Někdy se radši nedívám, když to je příliš na ostří nože, ale tenhle závod jsem vydržel. Držel jsem palce a měl velikou radost," řekl bývalý biatlonový trenér Chorvatska, Polska či Srbska.

V Hochfilzenu sváděla Koukalová souboje především s Němkou Laurou Dahlmeierovou. Soukal prohlásil, že si na podobná dramata zvykl. "Už jsem vůči tomu trošku imunní. Teď už emoce nejsou jako třeba před čtyřmi lety," řekl novinářům.

Soukalův bílý plnovous v závěrečném závodě s hromadným startem zářil na střelnici a otec české hvězdy vykládal, jak se stále snaží postřehnout, co by mohla udělat lépe. "Ale jinak tomu už nechávám volný průběh," řekl a celkově Koukalovou za šampionát chválil. "Jak to psychicky vydržela a co se týká běhu na lyžích, tak jezdí výborně. Opravdu to má šťávu a ujíždí jí to," vysekl Soukal své dceři poklonu.

V rodišti Koukalové. Gabča byla zvláštní bohém, vzpomínají v Jablonci
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud