Ivo Pospíšil
20. února 2017 • 14:30

Známky biatlonistů za MS: Medailisté na jedničku, Vítková za čtyři

Vstoupit do diskuse
0
  • Komu se šampionát v biatlonu povedl a komu méně? Vysvědčení deníku Sport!Komu se šampionát v biatlonu povedl a komu méně? Vysvědčení deníku Sport!FOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Stala se jednou z hlavních osobností MS v biatlonu. Gabriela Koukalová brala zlato, stříbro, bronz... i brambory. „V jejím případě to byl nadúspěšný šampionát,“ hodnotil její vystoupení kouč Zdeněk Vítek. Chvála létala i na Ondřeje Moravce, jenž stříbrem z vytrvalostního závodu opět potvrdil schopnost připravit se na vrcholné akce. Naopak za očekáváním zůstaly Eva Puskarčíková či Veronika Vítková. Projděte si vysvědčení českých biatlonistů za MS v Hochfilzenu.

  • Gabriela Koukalová - známka Sportu: 1

    Česká biatlonistka měla ze svého triumfu na MS obrovskou radostFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 27 let

    Výsledky: 7. ve smíšené štafetě, 1. ve sprintu, 3. ve stíhacím závodě, 2. ve vytrvalostním závodě, 4. ve štafetě žen, 4. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 93,4 % (85 tref z 91 ran) – vleže 93,3 % (42 ze 45), vestoje 93,4 % (43 ze 46)

    Co se povedlo: Hlavní česká hvězda. Díky třem individuálním medailím prožila své nejlepší MS v kariéře a rovněž stanovila nové české maximum. Z 91 ran minula jen šest střel a zlatem ze sprintu se stala teprve druhou ženou z Česka, které se něco takového povedlo. Potvrdila roli lídryně.

    Co se nepovedlo: V boji o královnu MS se musela sklonit před Laurou Dahlmeierovou a končila lehce zklamaná pod tíhou dvou brambor. Coby finišmanku štafety ji nepodržely lyže a v závodě s hromadným startem chybovala na poslední střelecké položce. V SP ztráta narostla na 46 bodů.

    Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen - čtěte ZDE »

  • Ondřej Moravec - známka Sportu: 1

    Ondřej Moravec se raduje v cíli vytrvalostního závodu na MS biatlonistůFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 32 let

    Výsledky: 7. ve smíšené štafetě, 5. ve sprintu, 5. ve stíhacím závodě, 2. ve vytrvalostním závodě, 10. ve štafetě mužů, 16. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 90,4 % (85 tref z 94 ran) – vleže 95,7 % (45 ze 47), vestoje 85,1 % (40 ze 47)

    Co se povedlo: Zase a znovu, muž pro vrcholné akce. Po sérii pátých míst útočil díky bezchybně odstřílenému vytrvalostnímu závodu rovnou na titul mistra světa! O něj ho obral až o 3,3 vteřiny rychlejší Lowell Bailey. Přesto s Gabrielou Koukalovou hlavní český tahák.

    Co se nepovedlo: Hlavně ty poslední rány prvních závodů. Nebýt závěrečné chyby ve sprintu, bral by další medaili, stejně jako ve stíhacím závodě, kdy pro změnu též minul na své oblíbené stojce. Závěrečný masák už odjel bez fyzických sil.

  • Jessica Jislová - známka Sportu: 2

    Jessica Jislová bojuje ve štafetě žen na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 22 let

    Výsledky: 4. ve štafetě žen

    Úspěšnost střelby: 100 % (10 tref z 10 ran) – vleže 100 % (5 z 5), vestoje 100 % (5 z 5)

    Co se povedlo: Stejně jako vloni na MS v Oslu prokázala střeleckou spolehlivost coby rozjížděčka štafety. Bezchybnou palbou se nejen vyhnula trestnému kolu (česká štafeta na ní nebyla poprvé za 24 měsíců!), ale předávala (na rozdíl od Tomáše Krupčíka) s nadějí na medaili.

    Co se nepovedlo: Z jednoho závodu o dvou střeleckých položkách a šesti kilometrech těžko plně hodnotit. Navzdory čistým střelbám ve štafetě stejně předávala s více jak půlminutovou ztrátou.

  • Michal Krčmář - známka Sportu: 2-

    Michal Krčmář přiváží českou smíšenou štafetu na sedmém místě na MSFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 26 let

    Výsledky: 7. ve smíšené štafetě, 61. ve sprintu, 6. ve vytrvalostním závodě, 10. ve štafetě mužů, 22. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 84,4 % (65 tref z 77 ran) – vleže 81,5 % (31 ze 38), vestoje 87,1 % (34 ze 39)

    Co se povedlo: Čistou palbou ve vytrvalostním závodě se dostal v cíli do elitní šestky a zároveň solidně absolvoval obě štafety. Potvrdil roli stabilního člena mužského týmu s přesahem a ambicemi do dalších let...

    Co se nepovedlo: ...ale nic navíc v tom zase během MS nebylo. Po střelecky zpackaném sprintu (čtyři chyby) se nedostal ani do stíhacího závodu a v závěrečných dnech se potýkal s lehkými zdravotními trably. Oproti výkonům v sezoně byly jeho výsledky mírně za očekáváním.

  • Michal Šlesingr - známka Sportu: 3

    Michal Šlesingr na trati mužského sprintu na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 34 let

    Výsledky: 42. ve sprintu, 30. ve stíhacím závodě, 18. ve vytrvalostním závodě, 10. ve štafetě mužů, 13. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 81,1 % (69 tref z 85 ran) – vleže 86,0 % (37 ze 43), vestoje 76,1 % (32 ze 42)

    Co se povedlo: Čím víc se šampionát blížil ke konci, tím lepšími výsledky a stabilnější střelbou se prezentoval. Rychlejší běh mu pomohl k umístěním v top 20 ve vytrvalostním závodě a závodě s hromadným startem.

    Co se nepovedlo: Sám přiznal, že ho angažování se v dopingové kauze stálo energii a odvádělo pozornost, jež pak asi chyběla. Zvláště na střelnici se často obíral o nadějné výsledky zbytečnými chybami v důležitý moment. Umístěními patřil k průměru.

  • Adam Václavík - známka Sportu: 3

    Adam Václavík ve stíhačce na MS biatlonistů v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 23 let

    Výsledky: 34. ve sprintu, 54. ve stíhacím závodě

    Úspěšnost střelby: 56,6 % (17 tref z 30 ran) – vleže 53,3 % (8 ze 15), vestoje 60 % (9 z 15)

    Co se povedlo: Lyžař s motorem v nohou. Osmým nejrychlejším běžeckým časem i smazal čtyři chyby ve sprintu a 34. místem bral třetí nejlepší výsledek v životě. Díky svému věku skrývá do budoucna potenciál, ale...

    Co se nepovedlo: ...jeho střelba jen těžko překlopýtala hranici padesáti procent! Devíti chybami ve stíhacím závodě si odstřelil i nominaci do mužské štafety, a pokud bude chtít v dalších letech výš, musí nutně zapracovat na technice a přesnosti.

  • Eva Puskarčíková - známka Sportu: 3-

    Eva Puskarčíková ve smíšené štafetě na MS biatlonistů v HochfilzenuFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Věk: 26 let

    Výsledky: 7. ve smíšené štafetě, 17. ve sprintu, 31. ve stíhacím závodě, 23. ve vytrvalostním závodě, 4. ve štafetě žen, 26. v závodě s hromadným startem

    Úspěšnost střelby: 77,8 % (74 tref z 95 ran) – vleže 76,0 % (35 ze 46), vestoje 79,5 % (39 ze 49)

    Co se povedlo: Navzdory dvěma chybám skončila sedmnáctá ve sprintu a ve štafetě žen pomohla týmu skočit v druhém úseku z osmého na páté místo.

    Co se nepovedlo: Hlavní zbraň, rychlá a přesná střelba, ji na MS zradila. Hned v úvodu šampionátu srazila ambice smíšené štafety trestným kolem a do své pohody se nedostala ani v dalších závodech. Neměla jediný čistý závod a pozici české dvojky, která chtěla útočit na místa v top 10, nenaplnila.

  • Tomáš Krupčík - známka Sportu: 3-

    Tomáš Krupčík v individuálním závodě mužů na 20 km na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 29 let

    Výsledky: 32. ve vytrvalostním závodě, 10. ve štafetě mužů

    Úspěšnost střelby: 76,4 % (26 tref z 34 ran) – vleže 81,2 % (13 ze 16), vestoje 72,2 % (13 z 18)

    Co se povedlo: Už jeho nominace byla výhrou, kdy porazil možná překvapivě Jaroslava Soukupa. Dobře odjetým i odstříleným vytrvalostním závodem si zajistil i účast ve štafetách.

    Co se nepovedlo: Jenže právě štafetu zazdil hned na prvním úseku trestným kolem, kdy při střelbě ve stoje trefil z osmi ran jen čtyři terče. Opět tak nevyužil svou šanci a vzhledem k věku se bude dál těžko bránit přílivu mladších konkurentů.

  • Lucie Charvátová - známka Sportu: 3-

    Lucie Charvátová na trati sprintu žen na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 24 let

    Výsledky: 32. ve sprintu, 34. ve stíhacím závodě, 82. ve vytrvalostním závodě

    Úspěšnost střelby: 72 % (36 tref z 50 ran) – vleže 68 % (17 z 25), vestoje 76 % (19 z 25)

    Co se povedlo: Rychlejším během a na její poměry ne tak špatnou střelbou v úvodních dvou závodech (80%) dosáhla na body.

    Co se nepovedlo: Když už se ale zdálo, že si věří, vše si pokazila vytrvalostním závodem, kde vyrobila osm trestných minut a 82. místem si odstřelila nominaci do štafety. Oproti minulému roku obecně v přesnosti střelby nijak nepokročila. 

  • Veronika Vítková - známka Sportu: 4

    Veronika Vítková ve štafetě na MS v biatlonu v rakouském HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 28 let

    Výsledky: 68. ve sprintu, 50. ve vytrvalostním závodě, 4. ve štafetě žen

    Úspěšnost střelby: 68,1 % (30 tref ze 44 ran) – vleže 68,1 % (15 z 22), vestoje 68,1 % (15 z 22)

    Co se povedlo: Svým třetím úsekem v ženské štafetě udržela Češky v přímém boji o medaili.

    Co se nepovedlo: Úpadek trvá. Kvůli pěti chybám ve sprintu se ani nedostala do stíhacího závodu a kvůli dalším pěti chybám skončila mimo body i ve vytrvalostním závodě. Zatímco před MS držela v pořadí SP 19. místo, po něm se propadla na 25. příčku a nestartovala ani v "masáku". Špatné MS.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud