Ivo Pospíšil
30. října 2013 • 19:45

Srazilo ji auto, mohla přijít o život. Teď Zvařičová vyhlíží návrat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měla před sebou nadějnou kariéru. Získala bronz z SP v Ruhpoldingu a počítalo se s ní jako s členkou biatlonové štafety na OH v Soči. Ten sen ji však přetrhla nešťastná nehoda. Chvíle, kdy Veroniku Zvařičovou před necelým půl rokem srazilo při tréninku auto. Utrpěla těžká zranění a lékaři ji museli i upoutat na lůžko. Dnes už však rehabilituje a věří, že se v budoucnu vrátí.



Byla to pouhá chvíle. Okamžik. Bohužel však s nešťastnými následky.

Den 24. 5. 2013, kdy dopoledne Veronika Zvařičová trénovala na kolečkových lyžích ve sportovním areálu v Břízkách. Jela naplno. Nečekala, že by se ji mohlo něco přihodit. Za 35 let existence areálu se také nic podobného nestalo. Až jí.

Navzdory řadě omezení totiž do areálu vjelo auto, jehož řidič trénující biatlonistku nešťastně srazil. Následky byly příšerné. Závodnice utrpěla četné zlomeniny a pohmožděniny v oblasti hlavy, tříštivou zlomeninu lopatky, zlomeninu klíční kosti a další zranění.

„Není mi pořád jasné, že jsem biatlonistku neviděl. Dvakrát jsem se před křižovatkou rozhlédl. Uvědomil jsem si ji až v okamžiku nárazu,“ přiznal samotný řidič na stránkách biatlon.cz.

„Špatný jsem z toho dodnes. Chtěl jsem se Veronice Zvařičové omluvit osobně, ale lidé kolem ní mě k ní nepustili. Teď mě těší, že se Veronika snad dobře uzdravuje,“ říká.

Video: Jak Veronika Zvařičová dofinišovala štafetu na SP v Ruhpoldingu

A sama Zvařičová nyní na stránkách biatlonového svazu uznává: „Písemně se mi omluvil ještě v nemocnici, necítím důvod na to ale reagovat.“

V tu chvíli se ji totiž změnil svět. Do té doby byla jednou ze stálic v biatlonové reprezentaci. Bronzová medailistka ze štafet SP v Ruhpoldingu, s níž se počítalo do štafet i na olympiádu v Soči.

To vše se ale během chvilky převrátilo...

Místo toho musela trávit řadu měsíců v nemocnici a lékaři nevěřili, že se incident obejde bez následků. Mladý organismus však zvládl v uzdravení zázraky.

Devět dní si nepamatuje

„Zezačátku si tak devět dní nepamatuju, ale prý jsem chtěla domů, že nechci být nemocná. Museli mě i přivázat, protože jsem vstávala, že jdu domů. Lehala jsem si na zlomené rameno a sundávala z nohy ortézu,“ vypráví nyní Zvařičová.

„Když jsem pak začala vnímat, tak jsem si zhruba po měsíci říkala, že to bude dobrý a stejné to bude až do poslední rehabilitace. Teďka se začalo všechno ozývat a nebude to sranda, celou sezonu musím posilovat a dohánět fyzičku a vůbec netuším, co střelba kvůli ramenu a kolenu. Takže až teď mě to začíná všechno štvát, chtěla bych taky klid od všeho i celého biatlonu,“ přemítá.

Nyní už rehabilituje, ve volném čase chodí na houby a věří, že se do vrcholového biatlonu vrátí. Třeba v závěru nadcházející sezony. I když i v tom má nadhled. „Nijak zvlášť tohle ještě neřeším. Potvrdilo se mi, že zdraví je na prvním místě a biatlon není to nejdůležitější na světě,“ přiznává.

Oporou jí byl v těžkých chvílích vedle rodiny i přítel Daniel. „Dan není sportovec, proto je vždycky po soustředění a před ním se mnou. Což je pro mě výhoda, potřebuji to,“ vypráví.

„Jsem spíš tvrdohlavá a nechci, aby se o mě někdo staral. Přesto jsem byla ráda, když si mě z nemocnice vzal na víkend a nesl mě v náručí po schodech, když jsem nemohla chodit a byla na vozíku. Nehodu nenesl dobře, všichni z rodiny plakali, i on. A říkal si, co když tady už nebudu… Byl vyřízený, že to tak nesmí být. Nechce se o tom bavit, nedělá mu to dobře,“ říká Zvařičová.

Dnes je na místě nehody instalovaný retardér, velká cedule s upozorněním a celá zatáčka je i snížená, aby bylo do ní lépe vidět. Ani teď však zatím policie nerozhodla, kdo má na nehodě vinu. Podle jedné verze totiž údajně měla dát Zvařičová přednost zprava.

„V současné době šetření této dopravní nehody není ukončené a i nadále pokračuje. Ve věci stále probíhá zpracování řady znaleckých posudků, které jsou pro vyšetřování této nehody nezbytné,“ dodala na stránkách biatlonového svazu mluvčí Dagmar Sochorová.

Veronika Zvařičová

Narozena: 8. 12. 1988 (24 let)

Klub: Jablonec nad Nisou

Trenér: Jindřich Šikola

Největší úspěchy: 1. místo v MS juniorů ve štafetě (2009), 3. místo v SP ve štafetě (2012)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud