14. ledna 2015 • 18:30

Biatlonové zlato: Zmrzlé Landové zatrnulo, Vítková řešila vlajku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky vládnou světu! Po loňské medailové sbírce na olympijských hrách se jim nyní daří rovněž individuálně, ale především září ve štafetě, kterou už dvakrát vyhrály.



Naposledy uspělo kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová , Jitka Landová a Veronika Vítková ve středu v Ruhpoldingu a navázalo na triumf z minulého týdne v Oberhofu. Už v prosinci přitom naznačily formu bronzem v Hochfilzenu.

"Těžko říci, co za tím je," řekla Puskarčíková v rozhovoru Radiožurnálu. "Asi je to v dobré náladě, partě a tvrdém tréninku." S tím souhlasila i dvojnásobná olympijská medailistka Soukalová. "Nálada jde ruku v ruce s výsledky, které jsou od začátku sezony. Ty nás povzbudí a ženou dopředu," prohlásila.

Biatlonistky čekaly ve Světovém poháru na vítězství více než 17 let. Před týdnem se radovaly v Oberhofu a nyní poprvé v historii vyhrály dvakrát za sebou. Proto si upevnily vedení v průběžné klasifikaci SP štafet. A navíc, což se Češkám ještě nepovedlo, se vyhouply rovněž do čela klasifikace Poháru národů.

Puskarčíková nekoukala okolo

Nadšený z úspěchů biatlonistek je předseda biatlonového svazu Jiří Hamza. "Ani snít o takových výsledcích by nás před sezonou nenapadlo," uvedl Hamza na svazovém webu.

Gabriela Soukalová na střelnici při zlatém závodě štafet v Ruhpoldingu
Gabriela Soukalová na střelnici při zlatém závodě štafet v Ruhpoldingu

"Radujme se z toho, ale současně se na takový výsledek stále musíme dívat s pokorou. Každopádně Veronika ukázala, že je v top formě, Gábina se do ní blíží a Eva s Jitkou už závody zvládají mentálně. Navíc i ony zaznamenaly výkonnostní posun. Vzhledem k příštím olympijským hrám máme velmi perspektivní tým."

Základ k suverénní výhře v Ruhpoldingu položila na prvním úseku Puskarčíková perfektní střelbou i rychlým během. "Jela jsem si svůj závod a nekoukala okolo," komentovala svůj výkon. Po ní vyrazila Soukalová, které sněžení komplikovalo sjezdy. "Trať se zpomalovala a zdálo se, že budeme muset píchat i z kopce," řekla.

Jitka Landová zvládla udržet náskok a přispěla k českému triumfu v RuhpoldinguFoto Český biatlon/Petr Slavík

Landové zatrnulo

Nejkritičtější okamžik štafety zažila Landová. Na položce vleže musela třikrát dobíjet. "Úplně mi zatrnulo," prozradila, co prožívala. "Měla jsem promrzlé ruce, jak bylo mokro, a měla jsem problém rány vůbec spustit," popsala důvod problémů.

Situaci ale Landová ustála a finišmanka Vítková si na posledním úseku užila triumfální jízdu. "Byl to náš závod," radovala se Vítková. Už dlouho před cílem řešila, kde v rovince sežene českou vlajku. "Volali na mě, že tam někde bude, ale já jsem si vzala jinou. Celé poslední kolo jsem si jenom užívala," zářila Vítková.

Potvrdit formu mohou biatlonistky už příští týden v další štafetě v Anterselvě, pak Oslu a favoritkami budou rovněž na světovém šampionátu v Kontiolahti.

Veronika Vítková v cílové rovince mává českou vlajkou, v Ruhpoldingu dovezla štafetu k dalšímu triumfuFoto AP Photo

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud