1. března 2020 • 06:53

Tělo mi dává najevo, že je opotřebované, říká biatlonistka Vítková

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Populární česká biatlonistka Veronika Vítková se poslední dobou potýká se zdravotními problémy a vyčerpáním. „Příčinou mých potíží je asi opotřebování těla. Zřejmě mi dává najevo, abych změnila svůj životní směr," říká reprezentantka. Mladým sportovcům by doporučila dbát na své zdraví a své tělo poslouchat.



Jednatřicetiletá bronzová medailistka ze sprintu ze ZOH 2018 v Pchjongčchangu a členka stříbrné smíšené štafety na olympiádě 2014 v Soči se teď snaží dát dohromady. „Na jaře bych se ideálně chtěla vrátit, ale uvidíme, jak to půjde. Momentálně zatím nejsem ve stavu, kdy bych to lámala přes koleno,“ říká Vítková.

Zdravotně je na tom prý v podstatě pořád stejně jako v průběhu sezony, tedy v době, kdy přerušila závodění. „Zatím mám volnější režim. Nic nemusím, ale na druhou stranu se snažím pořád něco dělat. Když tělo povolí, tak jdu,“ popisuje mysl sportovce.

Vítková má za sebou celou řadu velkých úspěchů. Ve smíšené štafetě se stala mistryní světa na šampionátu 2015 v Kontiolahti a bronz si odvezla z mistrovství světa 2013 v Novém Městě na Moravě. V juniorské kategorii vyhrála titul světové šampionky v individuálním a ve štafetovém závodu.

VIDEO: Děti začíná sport zase bavit, tvrdí Vítková

Důvody pro své vyčerpaní a zhoršený zdravotní stav dlouho hledala. „Když to zlehčím, příčinou je opotřebování mého těla. Ve velkém biatlonu jsem byla dlouho a zřejmě mi tak tělo dává najevo, abych změnila svůj životní směr,“ přiznává Vítková.

Sama momentálně nezávodí, takže má prostor předávat sportovní zkušenosti jiným. Jako ambasadorka projektu Sazka olympijský víceboj, jehož partnerem je Toyota, se zúčastnila tréninku s dětmi ze ZŠ Měřín.

„Na dětech bylo vidět, že je to baví a doufám, že jsme k tomu dopomohli i my jako sportovci a že jsme je motivovali. Užili jsme si to společně. Hlavně mladým sportovcům bych doporučila dbát na své zdraví a poslouchat své tělo, aby se jim vyhýbala zranění.“

Kondici a přístup dnešních dětí hodnotí pozitivně. „Z mého pohledu je to nahoru dolů. Jsou děti, které sednou k počítači nebo k mobilu a tráví čas doma, ale je i dost těch, kteří sportují rádi. Mám pocit, že se to začíná vracet k tomu, co jsme měli my a chuť dětí k pohybu je a začíná je to bavit. To je hlavní,“ popisuje Vítková.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud