31. března 2016 • 05:04

Krasobruslař Březina je na MS po krátkém programu jedenáctý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český krasobruslař Michal Březina na mistrovství světa v krátkém programu spadl při čtverném salchowu a patří mu zatím jedenáctá příčka. V čele mužské soutěže na šampionátu v Bostonu se dnes pevně usadil světový rekordman Juzuru Hanju. Jednadvacetiletý Japonec má před volnou jízdou více než dvanáctibodový náskok před Španělem Javierem Fernándezem.



Ani v den 26. narozenin se Březinovi nepodařilo najít jistotu ve čtverných skocích, které ho trápí celou sezonu. Navíc zaváhal také v kombinaci. Nakonec se nedostal přes osmdesátibodovou hranici a známkou 79,29 bodu zaostal o více než osm bodů za osobním rekordem.

Ve volné jízdě ale může zaútočit na pozici v nejlepší desítce, od osmého Američana Maxe Aarona ho dělí přibližně dva body. Na druhou stranu bude muset odolávat tlaku bronzového medailisty z loňského MS Denise Tena z Kazachstánu a třetího muže letošního ME Maxima Kovtuna z Ruska, kteří se po pokažených krátkých programech zařadili těsně za něj.

Olympijský šampion Hanju zajel excelentní krátký program a známkou 110,56 bodu zaostal o pouhých 39 setin za vlastním světovým rekordem z prosincového finále Grand Prix. K maximální obtížnosti se dvěma čtvernými skoky přidal vynikající ztvárnění jízdy za doprovodu Chopinova klavíru. Ve druhé sadě známek získal 49,04 z maximálně možných 50 bodů.

K velkému náskoku mu ale pomohly i pády hlavních konkurentů. Obhájce titulu Fernándeze zradil čtverný salchow, takže tentokrát nepřekonal stobodovou hranici. Navrátilec Patrick Chan z Kanady zase nezvládl trojitý axel. Trojnásobný mistr světa se tak ziskem 94,84 bodu zařadil na průběžnou třetí příčku.

Má více než čtyřbodový náskok před trojicí krasobruslařů, kteří nasbírali kolem devadesáti bodů. Na čtvrtém až šestém místě se seřadili Japonec Šoma Uno, Číňan Ťin Po-jang, který zaujal čtverným lutzem v kombinaci, a Rus Michail Koljada.

Boj o medaile v kategorii mužů vyvrcholí v noci z pátku na sobotu středoevropského letního času.

Výsledky mistrovství světa v krasobruslení

Mistrovství světa v krasobruslení v Bostonu
Muži - po krátkém programu:
1. Hanju (Jap.) 110,56, 2. Fernández (Šp.) 98,52, 3. Chan (Kan.) 94,84, 4. Uno (Jap.) 90,74, 5. Ťin Po-jang (Čína) 89,86, 6. Koljada (Rus.) 89,66, ...11. Březina (ČR) 79,29.
18:15 ženy - krátký program.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud