25. března 2023 • 14:18

Fenomém Uno obhájil titul. Americký supertalent psal historii, i tak se propadl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Japonec Šoma Uno před domácím publikem obhájil titul mistra světa v krasobruslení. V Saitamě po krátkém programu ovládl i volnou jízdu a vyhrál o více než pět bodů před Korejcem Čcha Čun-hwanem. Na třetí příčku klesl ze druhého místa po krátkém programu Američan Ilja Malinin, i když skočil čtverný axel.



Uno do volné jízdy zařadil pět čtverných skoků, které zvládl jen s drobným zaváháním u salchowu. Navázal na triumf z finále Grand Prix a zopakoval titul z loňského šampionátu v Montpellier, i když se zdaleka necítil optimálně. „Dnešní volná jízda měla k dokonalosti daleko, ale udělal jsem všechno, co jsem v tuhle chvíli mohl. Každý skok byl ošidný, výsledek se dostavil. Neměl jsem formu, každý se o mě bál. Dnešním výkonem jsem mohl projevit vděčnost,“ řekl staronový mistr světa.

Životního úspěchu se při třetím startu na světovém šampionátu dočkal Korejec Čcha Čun-hwan, jenž si vylepšil osobní rekord ve volné jízdě o třináct a půl bodu a poskočil o jedno místo. „Bylo to úžasné. Je to čest být prvním mužským korejským medailistou na mistrovství světa,“ uvedl jednadvacetiletý rodák ze Soulu, který loni vyhrál mistrovství čtyř kontinentů.

Malinin po výborném čtverném axelu, který na MS předvedl jako první v historii, doplatil na několik nedotočených čtverných skoků a propadl se na bronzovou příčku. Na korejského krasobruslaře ztratil přes sedm a půl bodu, ale v osmnácti letech se dočkal prvního cenného kovu na MS.

Stejně jako na evropském šampionátu skončil čtvrtý Francouz Kévin Aymoz. Tentokrát byl ale nadšený, protože si osobní rekord ve volné jízdě vylepšil o osm a půl bodu. Když dostal známky, málem radostí umačkal trenérku Silvii Fontanaovou. Stal se nejlepším Evropanem i díky tomu, že jeho krajan a úřadující evropský šampion Adam Siao Him Fa skončil až desátý.

Český reprezentant Georgij Reshtenko skončil v krátkém programu poslední a do volných jízd nepostoupil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud