Marie Sehnálková
6. února 2023 • 09:25

„Ségra Ledecké“ i partner Shiffrinové. Kdo jsou největší hvězdy MS?

Vstoupit do diskuse
0
  • Hvězdy mistrovství světa v alpském lyžováníHvězdy mistrovství světa v alpském lyžováníFOTO: Koláž iSport.cz

    Světová elita bude od 6. února bojovat o medaile ve francouzských střediscích Courchevel a Méribel. Právě zde se koná 47. mistrovství světa v alpském lyžování. Největšími hvězdami tohoto ročníku bude nepochybně americká star Mikaela Shiffrinová a švýcarský lyžař Marco Odermatt. Na medaile si ovšem brousí zuby i další. Koho se na MS vyplatí sledovat?

  • Mikaela Shiffrinová

    Sedmadvacetileté Američance se letos podařilo přepsat dějiny. Stala se ženou s největším počtem vítězství v historii Světového poháru v alpském lyžování. Aktuálně jich má na svém kontě 85, čímž překonala legendární Lindsay Vonnovou. A další rekord může vyrovnat i na letošním mistrovství světa. Od svého debutu v roce 2013 posbírala Shiffrinová na šampionátech celkem 11 medailí, čímž se řadí na druhé místo historických tabulek.

    Očekává se, že se rodačka z Colorada účastní čtyř ze šesti individuálních disciplín: kombinace (6. února), super G (8. února), obří slalom (16. února) a slalom (18. února). Pokud by ve všech podnicích získala medaili, vyrovnala by rekord Němky Christl Cranzové, která jich má na svém kontě 15.

    Mikaela Shiffrinová ve druhém závodě ve Špindlerově Mlýně Mikaela Shiffrinová ve druhém závodě ve Špindlerově MlýněFoto ČTK / Taneček David

  • Petra Vlhová

    Slovenská hvězda získala v minulosti na světových šampionátech pět individuálních medailí. Jedinou zlatou se jí doposud podařilo získat v roce 2019 v obřím slalomu. A může na ni nyní navázat, i když právě v obřím slalomu se jí v této sezoně zatím zvítězit nepovedlo. Rodačka z Liptovského Mikuláše se postaví na start obřího slalomu a slalomu.

    „Vzhledem ke zdravotním omezením a komplikacím v předchozích týdnech, kvůli kterým se nám nepodařilo plnohodnotně trénovat rychlostní disciplíny, jsme se rozhodli upravit Petřin soutěžní program a Petra nepojede kombinaci. Získaný čas využijeme k dotrénování kondičních a technických aspektů výkonu, abychom byli plně připraveni na pro nás nejdůležitější disciplíny,“ vysvětlil trenér Mauro Pini.

    Trenér Vlhové oznámil, že slovenská lyžařka vynechá dva závody šampionátu v Méribel Trenér Vlhové oznámil, že slovenská lyžařka vynechá dva závody šampionátu v MéribelFoto Reuters

  • Lara Gut-Behramiová

    Jednatřicetiletá Švýcarka je s celkem osmi medailemi druhou nejúspěšnější aktivní lyžařkou letošního mistrovství světa po Shiffrinové. Ve Francii bude usilovat o obhajobu titulů v obřím slalomu a super G. Podporovat ji při tom bude její manžel Valon Behrami. Bývalý švýcarský fotbalista, který se po konci aktivní kariéry často objevuje na závodech své ženy.

    „S Valonem jsem konečně přišla na to, co to znamená mít po svém boku někoho, kdo vás drží za ruku a nikdy vás neopustí. Je to to nejkrásnější, co mě v životě potkalo,“ ocenila svého muže hvězda alpského lyžování.

    Lara Gut-Behramiová je druhou nejúspěšnější aktivní lyžarkou Lara Gut-Behramiová je druhou nejúspěšnější aktivní lyžarkouFoto ČTK / AP / Alessandro Trovati

  • Ragnhild Mowinckelová

    Dvojnásobnou stříbrnou medailistku z Pchjongčchangu zastavilo na dlouhé dva roky zranění kolene. I přes zdravotní komplikace ovšem letos dokázala opět naskočit do kolotoče světového poháru a dostat se zpět navrchol. V celkovém pořadí jí aktuálně patří průběžné páté místo.

    „Operace kolene byla taková moje zastávka v boxech formule 1. Musela jsem natankovat a vyměnit pneumatiky před dalším odjezdem,“ usmívá se norská reprezentantka, která se bude na MS pokoušet o zisk medaile v rychlostních disciplínách.

    Norka Ragnhild Mowinckelová má dvě medaile z olympiády 2018 Norka Ragnhild Mowinckelová má dvě medaile z olympiády 2018Foto Reuters

  • Sofia Goggiaová

    O této italské závodnici mluví Ester Ledecká jako o „ségře“. Obě totiž sponzoruje Red Bull a mají k sobě blízko i díky trenérovi Ledecké Franzi Gamperovi, který taktéž pochází z Itálie. Goggiaová má na svém kontě již dvě medaile z MS (bronz z obřího slalomu a stříbro ze Super G).

    Ve Francii bude usilovat o svůj první titul mistryně světa ve své nejsilnější disciplíně – ve sjezdu. V něm poslední dvě sezony dominovala, získala dva malé glóby i stříbrnou olympijskou medaili.

    Ester Ledecká, vítězná Švýcarka Priska Nuferová a bronzová Sofia Goggiaová si prohlížejí tradiční zvony, které vyfasovaly na stupně vítězů v Crans Montaně Ester Ledecká, vítězná Švýcarka Priska Nuferová a bronzová Sofia Goggiaová si prohlížejí tradiční zvony, které vyfasovaly na stupně vítězů v Crans MontaněFoto Profimedia.cz

  • Odermatt Marco

    Jeho trenér Helmut Krug o něm rád říká, že je „nenormálně dobrý lyžař“. Pětadvacetiletý Švýcar aktuálně vede celkové pořadí Světového poháru o pohodlných 313 bodů. Na MS je ovšem jeho maximem předloňská čtvrtá příčka ve sjezdu. Na šampionátu se pokusí uspět v disciplínách od obřího slalomu po sjezd.

    Marco Odermatt bude jednou z osobností MS Marco Odermatt bude jednou z osobností MSFoto Reuters

  • Aleksander Aamodt Kilde

    Loni na olympiádě v Pekingu získal norský rychlík své první dvě medaile z velké akce. Dosáhl na bronz v superobřím slalomu a stříbro v kombinaci. Ve světovém poháru mu aktuálně patří průběžné druhé místo za Odermattem Marcem.

    Zatímco v Norsku platí za sportovní celebritu, v USA fanoušky zaujala spíše jiná skutečnost – je partnerem americké hvězdy Mikaely Shiffrinové. „V USA znají Mikelu a já jsem jen její přítel. Vnímají mě jako „plus jedna“. Když nahrajete basketbal, vůbec vás tam neznají,“ líčil s úsměvem Kilde.

    Aleksander Aamodt Kilde se raduje z výhry Aleksander Aamodt Kilde se raduje z výhryFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud