Martin Hašek
12. února 2023 • 14:00

Odermatt: životní jízda a zlato. Hvězdný pár má na MS už třetí stříbro

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarský lyžař Marco Odermatt si svoje první životní vítězství ve sjezdu schoval na mistrovství světa. V Courchevelu předvedl úchvatnou jízdu a získal zlato o 48 setin sekundy před favorizovaným Norem Aleksandrem Aamodtem Kildem. Ten získal stříbro a se svou partnerkou Mikaelou Shiffrinovou mají na šampionátu už tři.



Je to univerzální král alpského lyžování. Marco Odermatt v posledních sezonách neohroženě vládne obřím slalomům i super-G, na mistrovské sjezdovce L´Eclipse v Courchevelu ale konečně ukázal, že zvládne i maximální rychlost.

„Pro mě to byla perfektní jízda, možná nejlepší sjezd, který jsem kdy předvedl,“ pochvaloval si Odermatt. „Byla to další skvělá bitva, ale vyhrát může jen jeden. On (Kilde) by si taky zasloužil zlato, dnes připadlo mně.“

Ve Světovém poháru zatím Odermatt na vítězství ve sjezdu stále čeká, dlouhodobě ale patří v nejrychlejší disciplíně k nejužší špičce, už sedmkrát byl druhý. V Courchevelu měl za sebou zklamání ve čtvrtečním super-G, kde skončil čtvrtý. Ve sjezdu ale vypálil svou životní jízdu, v cíli byl první o víc než sekundu. A nikdo z dalších velkých jmen se k němu nepřiblížil víc než na 48 setin.

Druhý skončil Nor Kilde. Ten naopak od začátku sezony vyhrál hned pět závodů ve sjezdu a pořadí disciplíny vede o víc než 150 bodů. Velký triumf z vrcholné akce mu ale stále schází.

I tentokrát se musel spokojit se stříbrem, stejně jako v alpské kombinaci. A to má z šampionátu ve francouzských Alpách stříbro z super-G také Kildeho milá Mikaela Shiffrinová.

„S Markem se budeme bojovat do konce sezony. Zkusil jsem všechno, ale když jste jeden z favoritů, je na vás hodně tlaku,“ řekl Kilde.

Muži - sjezd

1. Odermatt (Švýc.) 1:47,05, 2. Kilde (Nor.) -0,48, 3. Alexander (Kan.) -0,89, 4. Schwarz (Rak.) -0,93, 5. Crawford (Kan.) -1,01, 6. Muzaton (Fr.) -1,08.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud