10. února 2009 • 19:59

Soutěž družstev ohrožuje počasí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lyžaře na mistrovství světa v alpských disciplínách možná čeká den odpočinku navíc. Po dnešním volnu je ve středu na programu soutěž družstev, kterou však ohrožuje nepříznivé počasí.



Ve Val d'Isere opět sněžilo, na kopci byla navíc mlha a foukal silný vítr o rychlosti až 160 km/h. Od pondělí na obávané sjezdovce Bellevarde navíc napadlo několik desítek centimetrů nového sněhu a v okolí hrozí pád lavin.

Pořadatelé tak musí čekat na svolení lavinové hlídky, zda vůbec budou moci upravovat sjezdovku. Organizátoři se proto obávají, aby týmovou soutěž nenarušilo počasí podobně jako nedělní sjezd žen, který musel být o den odložen.

V případě, že by počasí neumožnilo závod uskutečnit, byl by bez náhrady zrušen. Nabitý program následujících dní jeho přeložení neumožňuje.Pokud se počasí umoudří, dojde na souboj reprezentací teprve potřetí v historii.

Na start super-G a slalomu se postaví vždy dva muži a dvě ženy z každé země, aby bojovali o kolektivní úspěch. Český tým se do závodu nepřihlásil, protože hned čtyři jeho závodníci jsou zranění.

Každá reprezentace může do soutěže nominovat maximálně šest závodníků s tím, že každé disciplíny se zúčastní jen čtyři z nich, a to vždy dva muži a dvě ženy. Oproti individuálním závodům čeká muže i ženy stejná trať.

Pojede se v podstatě osm oddělených závodů a o celkovém vítězi nerozhodne čas, ale nejnižší počet bodů za součet umístění lyžařů z jedné země v jednotlivých kolech.Dosud nepřesvědčivé vystoupení na šampionátu bude chtít napravit rakouská výprava, která v týmech obhajuje zlato z Aare.

Za vítězstvím by měla Rakušany táhnout především mistryně světa v superkombinaci Kathrin Zettelová. Přidat se však budou muset i muži, pro které bylo zatím nejlepším výsledkem páté místo Benjamina Raicha v super-G.Raich však za rakouský tým nepojede.

K Zettelové trenér nominoval bronzovou medailistku ze super-G Andreu Fischbacherovou, Michaelu Kirchgasserovou, Klause Krölla, Reinfrieda Herbsta a Marcela Hirschera. "Není to nejsilnější sestava, přesto bychom rádi bojovali o zlato," řekl vedoucí rakouské výpravy Hans Pum.

Velké očekávání panuje i v táboře švýcarské reprezentace, která dosud vybojovala ve Francii čtyři medaile. To z ní dělá favorita, přestože se bude muset obejít bez sedmnáctileté hvězdy šampionátu Lary Gutové, kterou stále trápí bolesti břicha.

O své hvězdy přišli i další favorité. Američané nevyužijí dvojnásobnou šampionku Lindsey Vonnovou, která si na oslavě zlata ze sjezdu pořezala ruku při otvírání šampaňského. "Stejně nebylo v plánu, že by Lindsey jela," uvedl mluvčí americké výpravy Doug Haney.

Chybět bude i největší mužská opora Američanů Bode Miller. Ten sice v této sezoně závodí nezávisle na americkém týmu, ovšem nabídl, že pojede slalom. Vedoucí americké výpravy Jesse Hunt však potřeboval, aby jel i super-G, což Miller odmítl.

"Chápou, že Bode potřebuje dostatek odpočinku," řekl Millerův trenér Forest Carey.Medailové ambice mají i obhájci stříbrných medailí Švédové a Němci, kteří vyhráli historicky první závod družstev na MS v Bormiu v roce 2005.

Oběma zemím se na letošním šampionátu příliš nedaří, navíc Švédové budou postrádat svou hvězdu Anju Pärsonovou. Znalost domácí sjezdovky bude chtít využít francouzská výprava, které nepomůže Jean-Baptiste Grange.

Celkem se do soutěže družstev přihlásilo devět reprezentací. Závod družstev zahájí v 11:00 super-G, ve 14:00 pak závodníci nastoupí ke slalomu. Obě disciplíny vysílá přímým přenosem ČT4 Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud