14. února 2009 • 17:41

Záhrobský: Věděl jsem, že nedojedou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Otec a kouč Petr Záhrobský si byl na 95 procent jistý, že jeho dcera bude mít medaili z mistrovství světa ve Val d'Isere. Třebaže slalomářka Šárka Záhrobská už byla v cíli a na startu stála ještě trojice favoritek, věřil, že situaci nezvládnou a na obtížné trati, kterou on sám postavil, vypadnou.



"Ty holky jsou nervově labilnější," řekl novinářům po dramatickém závodu. Na mysli měl tři nejrychlejší ženy prvního kola - Italku Manuelu Mölggovou, zraněnou Američanku Lindsey Vonnovou a domácí překvapení Sandrine Aubertovou. Všechny nedojely a česká lyžařka zkompletovala stříbrnou medailí svou sbírku z mistrovství světa.

Záhrobský měl velkou radost nejen z medaile, ale i z toho, jakou trasu se mu podařilo vytyčit. "Druhé kolo bylo o sekundu rychlejší i přesto, že tam bylo o osm branek víc. Znám ty holky jak svoje vlastní boty, takže jsem věděl, jak to dopadne," chlubil se.

Odmítl, že by se stavbou trati pod medaili podepsal. "Architekt staví barák, já trať. Vím, co můžu a vím, co komu sedí a co ne," uvedl. Němci si prý stěžovali, že trať byla náročná jako kros, Finové a Švýcaři ji naopak chválili.

"Je to těžký kopec, ale první slalom byl pro školáky, skoro pro žáčky," rýpl si do německého kouče Christiana Schwaigera. "Já postavil členitý závody, holky na to musí myslet a měnit rytmus. Vím, co některé slalomářky neumí, kde jim mám postavit dlouhý oblouk, kde je potřeba tlačit. A některým to vadí. Ale to k tomu patří," prohlásil.

Svou dceru upozorňoval před začátkem druhého kola na některá místa, která byla podle jeho názoru klíčová. Byly to ale branky vesměs v závěru, kde už lyžařkám docházejí síly. Přitom Vonnová s Aubertovou vypadly hned nahoře. "Skončilo to skvěle, třetí medaile z mistrovství světa, to už není o čem diskutovat," radoval se Záhrobský.

V hlavě už má další cíle. Ve slalomu je jeho dcera už několik let v absolutní špičce. "Ale já už chci bednu také z jiné disciplíny, obří slalom a super-G," uvedl spokojený trenér, který dostal hned kolem čtyřiceti textových zpráv.

Vidí ale i nedostatky. Především v materiálu, neboť výrobce lyží Head změnil vykrojení slalomek, na což si musela Záhrobská zvykat. "Začala být dobrá na prudkých kopcích, ale přestala jezdit roviny. Není to Šárkou, ale trochu materiálem. Není to optimální. Kdyby byla i na rovinách dobrá, tak jsme mohli být ještě výš," mínil.

Už má jasno, jak další medaili vyčíslí penězi. "To víte, že to prodám a hodně dobře to prodám. Už mi volali a psali partneři, že chtějí pokračovat," dodal Záhrobský s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud