Martin Hašek
18. března 2021 • 09:53

Vlhová má glóbus na dosah. Komu hrála nepřízeň počasí do karet?

Vstoupit do diskuse
2
  • Slovenská lyžařská hvězda Petra VlhováSlovenská lyžařská hvězda Petra VlhováFOTO: Reuters

    Do boje o velké křišťálové glóby ve Světovém poháru v alpském lyžování tvrdě zasáhly podmínky v dějišti finálových závodů ve švýcarském Lenzerheide. Přívaly sněhu neumožnily uspořádat středeční sjezdy. Komu ku prospěchu? Malé glóby připadly Italce Sofii Goggiaové a Švýcaru Beatu Feuzovi. V boji o celkové vítězství získala velkou výhodou Slovenka Petra Vlhová. Tady jsou vítězové chumelenice v Lenzerheide.

  • Petra Vlhová

    Nad Tatrou už se skoro blýská historický úspěch slovenského sportu. Vlhová drží náskok 96 bodů v čele celkového pořadí Světového poháru a právě ve sjezdu měla její pronásledovatelka Lara Gutová-Behramiová jednu z šancí z jejího bodového polštáře něco ukrojit. Po zrušení sjezdu je ve hře už jen 300 bodů. Švýcarka má sice trumf v super-G,v němž včetně mistrovství světa prohrála jediný z posledních šesti závodů. Jenže to vypadá, že po sobotním slalomu bude hotovo. Vlhová je v něm favoritkou a Gutová-Behramiová slalomy nejezdí. V Lenzerheide to asi zkusí, ale hranice bodů je při finále SP už na patnáctém místě.

    Slovenka Petra Vlhová při slalomu v Aare Slovenka Petra Vlhová při slalomu v AareFoto ČTK / AP / Pontus Lundahl

  • Sofia Goggiaová

    V tomhle případě přinesly hromady sněhových vloček sportovní spravedlnost. Goggiaová před MS vyhrála čtyři z pěti sjezdů Světového poháru a disciplíně jasně vládla. Vše se zlomilo koncem ledna v Garmisch-Partenkirchenu, v jednu chvíli u stolu rozverně klábosila s trenéry Ester Ledecké, aby pár minut poté na vedlejší sjezdovce utrpěla zranění kolena. O domácí šampionát v Cortině kvůli němu přišla, ale do Lenzereheide přijela bojovat o glóbus. Ani nemusela, přihrála jí ho zpráva o zrušení sjezdu, kterou hned další členky italského týmu oslavily potleskem. Goggiaová získala glóbus za sjezd už podruhé, drží ho opět po třech letech.

    Hvězda sjezdového lyžování Sofia Goggiaová Hvězda sjezdového lyžování Sofia GoggiaováFoto Reuters

  • Beat Feuz

    Čtyřiatřicetiletý Švýcar díky zrušenému sjezdu vyhrál pořadí disciplíny počtvrté za sebou a vyrovnal tak výkon slavného Rakušana Franze Klammera, který to dokázal mezi lety 1975 a 1978. Klammer získal glóbus za sjezd ještě popáté v roce 1983 a dodnes drží rekord, který má však Feuz už na dohled. Feuz udělal hlavní práci k dalšímu triumfu paradoxně na legendárním Hahnenkammu v Kitzbühelu, kde byl dosud čtyřikrát druhý a jednou těsně před koncem upadl. Tentokrát se v Kitzbühelu jely dva sjezdy a Feuz oba vyhrál. A zároveň bere sjezdařskou trofej, které si velmi cení. „Z čistě sportovního hlediska není nic víc, musíte být po celou sezonu na vysoké úrovni,“ líčil Feuz před začátkem letošního Světového poháru.

    Král Kitzbühelu 2021 Beat Feuz Král Kitzbühelu 2021 Beat FeuzFoto Profimedia.cz

  • Alexis Pinturault

    Loňské zrušení finále Světového poháru v Cortině d´Ampezzo vzalo Pinturaultovi šanci na závěrečný útok na Nora Aleksandra Aamodta Kildeho. Teď je geniální slalomář v opačné pozici. V těsných dostizích se Švýcarem Markem Odermattem má v čele průběžného pořadí SP k dobru jen 31 bodů, zrušením sjezdu ale jeho naděje rostou. Odermatt byl v nejrychlejší disciplíně ve formě, v posledním závodě v Saalbachu-Hinterglemmu dojel dokonce pátý. Body ze sjezdu mu budou chybět. Ztrátu může dohnat v dnešním super-G, v obřím slalomu oba borci společně bojují o malý glóbus, ve slalomu je ale Pinturault suverénní.

    Alexis Pinturault ovládl první ze dvou obřích slalomů ve švýcarském Adelbodenu Alexis Pinturault ovládl první ze dvou obřích slalomů ve švýcarském AdelbodenuFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud