19. února 2009 • 15:58

Parkoviště v Liberci? Prázdná

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obří záchytná parkoviště pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci překvapila dnes dopoledne svou prázdnotou. Ve Vesci přitom bojovaly běžkyně na desetikilometrové trati a o medaile usilovala i polská hvězda Justyna Kowalczyková.



Z Polska je do Vesce necelých 30 kilometrů, Poláci a další fanoušci však na záchytná parkoviště s celkovou kapacitou 8000 aut dorazili v mizivém počtu. ČTK to zjistila přímo na místě.Na letišti v Liberci - Ostašově stálo hodinu před začátkem závodu ani ne deset aut.

Na parkovišti na uzavřené čtyřpruhové silnici I/14 jich bylo dnes dopoledne kolem 120, řekl ČTK Jaroslav Hauptvogel, vedoucí liberecké společnosti Activ, kterou si pořadatelé šampionátu najali na zajištění parkování.

"Mezi zaparkovanými vozidly převažovali zahraniční fanoušci, hlavně Němci, Poláci a viděl jsem i nějaké Italy. Myslím si ale, že o víkendu přijede mnohem více fanoušků, hlavně českých," dodal Hauptvogel.Denní parkování v Ostašově i na I/14 vyjde na 300 korun.

Někteří řidiči šetřili, nechali raději své vozy u velkých středisek Globus nebo Nisa Centrum, kde se nevybírají žádné peníze. Záchytné parkoviště pro autobusy se nachází v areálu ČSAD v ulici České mládeže.

"Dnes dopoledne přijely do areálu dva autobusy. Zůstal ale jenom jeden. Anglický řidič s cizinci ale odjel někam směrem k Ještědu. Cena za celodenní parkování 1000 korun mu připadala vysoká," konstatoval správce autobusového nádraží v Liberci Roman Wasserbauer.

Na záchytné parkoviště na letišti Ostašově položili technici před šampionátem plastové dlaždice a pokryli s nimi plochu o rozloze asi 10.000 metrů čtverečních. Parkoviště zabírá celkem 50.000 metrů čtverečních.

Příprava obou odstavných ploch pro auta vyšla na šest až sedm milionů korun. V Ostašově i na I/14 čistí zavátá parkoviště už několik dní silničářská technika, což náklady ještě zvyšuje. Za přibližně 130 aut na obou parkovištích vybral Activ dnes dopoledne necelých 40.000 korun.

V autobuse kyvadlové dopravy mířilo z Ostašova do Vesce před 11:00 šest lidí. Také městské autobusy do Vesce nebyly plné. "Všichni jsme v nich seděli," řekl fanoušek lyžování Vladimír Marousek.

Do Liberce dorazil z Tanvaldu s dvanáctiletou dcerou - běžkyní na lyží, a se známými."Překvapilo mě, že do Vesce přijelo docela málo diváků. Hlavně Čechů jsem tady čekal mnohem víc. Nejvíce byli vidět a slyšet Norové," prohlásil Marousek.

Malý zájem polských fanoušků o klasickou desítku pořadatele šampionátu zaskočil. Justyna Kowalczyková vyhrávala v poslední době jeden závod Světového poháru za druhým a prezidentka mistrovství světa Kateřina Neumannová doufala v to, že největší polské medailové naději přijedou fandit davy krajanů.

"Přes naši obec ale dnes ráno a dopoledne neprojížděli skoro žádní Poláci," řekl ČTK starosta Habartic František Kryšpín. Z Habartic vede do Liberce z Polska mezinárodní silnice I/35.

Když hráli v Liberci Evropský pohár basketbalisté nedalekého Zhořelce, pohyboval se po ní souvislý proud automobilů a autobusů několika tisíc polských fanoušků."Ale ani se moc nedivím, že lyžařské závody v Liberci je tolik nelákají.

Na Frýdlantsku, kam Poláci z pohraničí často jezdí, jsem si nevšiml žádných billboardů k mistrovství světa a ani žádné jiné výraznější reklamy," upozornil Kryšpín.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud