Martin Hašek
27. června 2009 • 12:39

Kde mohli liberečtí pořadatelé ušetřit?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řešení trampot s dluhy, kterým čelí prezidentka lyžařského MS Kateřina Neumannová, už bylo zdokumentováno v americkém filmu Dave, kde se hlavní hrdina stane prezidentem USA jen proto, že je jeho dvojníkem.



Zatímco Neumannová je zvyklá říkat si o peníze politikům, Dave Kovic povolal do služby svého kamaráda forenzního účetního, díky němuž v rozpočtu našel peníze na projekt pro pomoc bezdomovcům. Kde by Dave mohl ušetřit potřebných 116 milionů na pokrytí hrozící ztráty v Liberci?

MARKETING: ušetřeno 30 000 000 (skutečné náklady 56 650 000). Proti původnímu rozpočtu utratili pořadatelé o deset milionů víc. Ještě štěstí že nemuseli platit účast na plakátech Lukáši Bauerovi a vystačili si se sportovci ze spřátelené agentury Kentaura, kteří pózovali zadarmo. Dát téměř deset procent z rozpočtu na marketing je každopádně velké fanfaronství. Vždyť firmy po celém světě právě tady šetří. Účinnost kampaně byla mizivá, fanoušci nakoupili vstupenek jen za 30 milionů.

116 000 000
Tolik korun by Dave Kovic ušetřil během příprav lyžařského mistrovství světa v Liberci.

Výsledkem hospodaření by byla vysněná finální nula.


CATERING ušetřeno 20 000 000 (skutečné náklady 62 232 000). Je pravda, že bohatá nabídka občerstvení pro VIP hosty a pracovníky médií přispěla k tomu, že většina z nich odjížděla z Liberce spokojená. Jenže v okamžiku, kdy pořadatelům hrozí stamilionový dluh, je příliš opulentní občerstvení přehnaným luxusem. Někdo ze sponzorů by si mohl stěžovat, ale pořád lepší než bankrot.

PROVOZNÍ NÁKLADY ušetřeno 10 000 000 (skutečné náklady 63 876 000). Ve chvíli, kdy se bojuje za blaho sportovního megapodniku, z kterého má mít prospěch celý národ, musí jít myšlenky na vlastní obohacení stranou. Asistentky sice braly patnáct tisíc, ale podle informací Sportu se na platech v Liberci obecně nešetřilo. Organizátoři se mohou takovým informacím bránit, ale konkrétní účty nepředložili ani libereckým zastupitelům na přímou žádost.

UBYTOVÁNÍ ušetřeno 10 000 000 (skutečné náklady 77 821 000). Spousta peněz se utratila úplně zbytečně kvůli špatnému managementu. Organizační výbor si zabral většinu libereckých hotelů na dobu šampionátu, pokoje ale nabízel za skandální ceny. Fanoušci, znechucení událostmi kolem příprav mistrovství, navíc nepřijeli v očekávaném počtu. Výsledek? Pořadatelé museli za objednané hotely zaplatit, i když v nich nikdo nebydlel.

IT A DOPRAVA ušetřeno 15 000 000 (skutečné náklady 93 078 000). Vzít peníze a všechno koupit, to je jedna možnost. Pak si ale také můžete potřebné věci pronajmout. Především IT vybavení rychle ztrácí na ceně. Jen majetek, který začal organizační výbor před týdnem vyprodávat, kde převažují komponenty k počítačům, klesl na ceně o patnáct milionů korun.

CONTROLLING ušetřeno 16 000 000 (skutečné náklady 0). Když vám zvednou výplatu, zvýší se i vaše životní náklady. Tahle známá pravda fungovala i v Liberci. Když pořadatelům došly peníze, přispěchala vláda s finanční injekcí. V takové rozverné atmosféře se pak těžko přemýšlí o tom, co bude potom. Prezidentka Neumannová přiznává, že nemá přehled o výši svých dluhů. Mezi organizátory chyběl rádce se selským rozumem, který by bránil, aby výdaje vylétly ke hvězdám.

DOPROVODNÉ PROGRAMY ušetřeno 15 000 000 (skutečné náklady 29 820 000). Samotné výsledné číslo nákladů na umělce je překvapivě nízké. Koncem šampionátu totiž pořadatelé dostali krajskou dotaci ve výši 15 milionů korun s tím, že celkové náklady na doprovodné programy mají být 80 milionů! Kraj dotaci přes protesty veřejnosti přiklepl. Peníze na hudebníky rozhodně nepatřily k mandatorním výdajům. Koncerty na náměstí navíc rozpaky místních nerozehnaly, Liberec byl během šampionátu městem duchů.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud