3. března 2019 • 13:39

Smutná skončila na Vasově běhu třetí, Řezáč finišoval šestý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžkyně na lyžích Kateřina Smutná skončila ve Vasova běhu stejně jako loni třetí a ve slavném dálkovém závodu na 90 km klasicky se potřetí prosadila na stupně vítězů. Pětačtyřicetiletý Stanislav Řezáč doběhl v náročných podmínkách ve Švédsku šestý a popatnácté se při svém jednadvacátém startu vešel do elitní desítky.



Mezi ženami si předloňské vítězství na trase ze Sälenu do Mory zopakovala domácí Britta Johanssonová-Norgrenová. Mezi muži se z výhry poprvé radoval Nor Tore Berdal, který těžil z perfektní spolupráce svého týmu Koteng.

Protože celý závod sněžilo a stopa se zpomalovala, nejlepší lyžaři seriálu Ski Classics se rozjížděli pomaleji. Ještě po dvaceti kilometrech jim stačily i elitní ženy. Špička se od zbytku pole časem oddělila, ale dlouho jela početná skupina.

Řezáč ovládl v polovině závodu tradiční prémii na Evertsbergu a nechyběl ve "vláčku" třiceti závodníků, který jel pohromadě ještě několik kilometrů před cílem. Závod rozhodla cyklistická taktika Kotengu. Pět členů norského týmu se naskládalo v čele a Berdal nasadil k trháku. Jeho kolegové nikam nespěchali a než soupeři zareagovali, Berdal si vypracoval rozhodující náskok.

"Rozhodli jsme se takhle už před závodem, i když jsme věděli, že to bude náročné. Je to úžasný pocit," radoval se Berdal

Triumfem oslavil sobotní jednatřicáté narozeniny. Jeho tým obsadil celé stupně vítězů. Druhý byl Stian Hoelgaard a třetí Torleif Syrstad. Vítěz strávil na trati 4:39:15,8 hodiny, což byl nejpomalejší čas od roku 2007.

Řezáč, který skončil druhý v roce 2011, se dokázal ve finiši po levé straně protlačit do boje o stupně vítězů. Za vítězným Berdalem zaostal o 13 vteřin. Od medaile ho dělila rovná sekunda.

Johanssonová-Norgrenová soupeřkám brzy ujela a upevnila si vedení v seriálu Ski Classics. Na druhé místo průběžného pořadí se posunula Smutná. Vítězka Vasova běhu z roku 2016 bojovala o stříbro s loňskou šampionkou Linou Korsgrenovou a Švédce ve finiši podlehla o dvě vteřiny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud