24. listopadu 2023 • 16:25

Valnes vymyslel fintu na Klaeba. Češi na bodech, ale bez postupu

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři roky čekal norský běžec na lyžích Erik Valnes na svůj druhý triumf v závodě Světového poháru. Dočkal se v otevíracím sprintu sezony, když ve finské Ruce porazil i hvězdného krajana. Českým reprezentantům se sice poměrně dařilo v kvalifikaci, nikdo z kvarteta si však nevybojoval postup do čtvrtfinále.



Sprinty klasickou technikou v Ruce vyšly nejlépe Eriku Valnesovi a Švédce Emmě Ribomové, která zopakovala loňský triumf.

Překvapení se zrodilo na účet hvězdného Johannese Hösflota Klaeba, který skončil až třetí. Radoval se sedmadvacetiletý Valnes, jenž ve finském středisku slavil i na úvod sezony 2020.

„Ten pocit jsem tady už jednou zažil. Je to pocit, kdy zapomenete na všechnu bolest a jediné, co chcete, je dojet co nejrychleji do cíle,“ hlásil Valnes pro NRK.

Před třemi roky porazil v cílové rovince právě Klaeba, tentokrát se musel vypořádat s Francouzem Richardem Jouvem.

Největšího rivala Klaeba nečekaně setřásl už v úvodu závěrečného stoupání. „Udělal jsem trik, který Johannes obvykle dělává na mě,“ usmál se Valnes.

Fenomén posledních sezon Klaebo na jaře opustil kvůli sporům norskou reprezentaci a musel se připravovat individuálně. Situaci mu navíc zkomplikovalo i nedávné onemocnění a nákaza covidem.

„Do začátku nemoci byla má forma dobrá. Ale pak mě to vrátilo trochu zpátky,“ přiznal Klaebo pro NRK.

Nejlepší český výsledek v pátek zaznamenal Michal Novák, který skončil na 17. místě. Ve své rozjížďce působil v naprosté pohodě, ale postup z ní nakonec nevymáčkl.

„Na začátku jsem do toho šlápnul. Měl jsem hodně sil, s tím problém nebyl. Rozhodlo se ve stoupání na stadion,“ popsal své potíže, kdy se kolem něj prohnal Američan Ben Ogden. „Tam jsem mu bohužel musel trochu uhnout a pak jsem trochu uklouzl.“

Přesto se karlovarský závodník cítí na startu sezony výborně. „Cítím formu, lyže byly dobře připravené. Kdybych to měl srovnat s minulými lety, hodnotil bych se velmi pozitivně,“ pochvaloval si.

Body po postupu do vyřazovacích bojů získaly také osmnáctá Tereza Beranová, dvaadvacátá Barbora Antošová a osmadvacátá Kateřina Janatová.

Nejlépe rozjetou jízdu měla třiadvacetiletá Antošová, která si přivezla dobrou pozici do závěrečného stoupání, ale pak už na nejlepší nestačila a ve své rozjížďce skončila pátá.

„Čtvrtfinále mě trochu mrzí, jelikož jsem se cítila dobře, ale v cílové rovince mi nezbyly síly. Jinak jsem relativně spokojená, byla u mě i lepší technika. Oproti loňsku jsem pozorovala značný pokrok,“ hlásila Antošová.

Úvodní závody SP v běhu na lyžích v Ruce (Finsko) - sprint klasicky:

Muži: 1. Valnes (Nor.) 2:37,96, 2. Jouve (Fr.) -0,83, 3. Klaebo (Nor.) -1,70, 4. Pellegrino (It.) -2,40, 5. Evensen -8,45, 6. Jenssen (oba Nor.) -11,75, ...17. Novák - vyřazen ve čtvrtfinále, 51. Černý, 64. Šeller, 74. Fellner - všichni vyřazeni v kvalifikaci.

Ženy: 1. Ribomová 3:00,78, 2. Sundlingová (obě Švéd.) -0,85, 3. Skistadová (Nor.) -1,81, 4. Karlssonová -2,9, 5. Svahnová (obě Švéd.) -3,56, 6. Joensuuová (Fin.) -12,58, ...18. Beranová, 22. Antošová, 28. Janatová - všechny vyřazeny ve čtvrtfinále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud